Så fanns den där till sist. Stockholmsdeklarationen. Känn på ordet. Det låter stort och viktigt. När FN:chefen, Iraks premiärminister och Sveriges utrikesminister berättade om innehållet lät de mer än nöjda.
– Det som har slagit mig är att det här är första tillfället då man verkligen sett framåt. Man har inte sett bakåt. Det är betydelsefullt, sa utrikesminister Carl Bildt.
– Vi gör framsteg hela tiden. Jag känner optimism och att vi är på väg att lyckas, sa premiärminister Nuri al-Maliki.
– Jag kom till det här mötet med ett ord i tankarna: hopp, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.
– Hopp för folket i Irak om en återuppbyggnad av landet. Nu när jag lämnar konferensen gör jag det med en förstärkt känsla av hopp.
I Stockholmsdeklarationen konstaterar man att stora framsteg har gjorts i Irak. Bland annat när det gäller rättssäkerhet och ekonomisk utveckling. Däremot är problemen fortfarande stora i fråga om den politiska, säkerhetsmässiga och humanitära utvecklingen.
Det är därför viktigt att Iraks regering fortsätter arbetet mot ökad lag och ordning samt att bekämpa terrorism och våld mellan olika grupperingar i landet.
I Stockholmsdeklarationen utlovas mer investeringar i och samarbete med Irak. Bland annat skriver man om ett möjligt WTO-inträde.
I slutet av deklarationen tas frågan om mänskliga rättigheter upp. Att se till kvinnors, minoriteters och sårbara gruppers rättigheter är en viktig uppgift framöver.
Nu går man vidare i processen. Nästa år blir motsvarande möte särskilt spännande. För då ska vi till Iraks huvudstad.
– Besluten under den här konferensen ska lägga nödvändig grund för nästa konferens i Bagdad. Där ska vi visa att vi har lyft oss ur krisen, sa Nuri al-Maliki.
– Jag hoppas att vi ses i Bagdad nästa år, sa Carl Bildt.