Betygsliknande omdömen – eller inte?
avBetygsfrågan blev naturligtvis en viktig sak när Jan Björklund talade och debatterade.
– Sverige är det enda landet i världen där det är förbjudet att skriva ner på ett papper hur det går för eleven och räcka över den till föräldrarna. Det är en fullständigt absurd regel, sa Jan Björklund.
Nu blir det ändring. I måndags bestämde regeringen att betygsliknande skriftliga omdömen ska få ges från och med höstterminen, också från första klass.
Men varför måste omdömena vara betygsliknande? Varför kan inte regeringen nöja sig med bara omdömen. Det vill ju vi också, sa miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Då skulle det ju gå att komma överens över blocken om skolan. Peter Erikssons teori är att Björklund inte vågar släppa betygsfrågan ifrån sig, för vad ska han då gå till val på när det är dags nästa gång?
Björklund svarade att det måste heta betygsliknande omdömen. För när omdömena innehåller information om hur det går för eleverna i förhållande till kunskapsmålen, ja då handlar det om betygsliknande omdömen. Punkt slut.
Och en blocköverskridande uppgörelse skulle under alla omständigheter inte fungera. För vänsterpartiet vill ju helt förbjuda betyg. Enligt Björklund spretar vänsterblocket mer i skolfrågan än i någon annan fråga.