Rysk björn på svag is
avNio isbjörnar flyter fritt ute på Tjukotkasjön, utanför Sibirien, enligt den ryska tidningen Novaja Gazeta.
En av björnarna ska ha skymtats 100 kilometer från land. Experter från Världsnaturfonden WWF befarar att björnarna kommer att drunkna därute. Smältande isblock i den globala uppvärmningens spår är isbjörnarnas grymma öde.
Det skulle kunna vara en bild av läget. Den ryska björnen ensam på drift i det stora världshavet.
Enligt radiostationen Echo Moskvy är det så här långt bara palestinska Hamas och utbrytarrepubliken Transdnestrien i Moldavien som öppet ställt sig bakom Rysslands erkännande av Sydossetien och Abchazien som självständiga stater. Fortfarande väntar man på ett definitivt ja från Vitryssland och Minsk.
På måndag möts EU:s regeringschefer för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel för att diskutera krisen mellan Georgien och Ryssland. Rysslandskännaren Ebba Sävborg hoppas att EU ska börja prata med Moskva.
– Jag tycker att också EU har intagit en alltför ensidig hållning i den här konflikten. Man lägger hela skulden på Ryssland, fast det faktiskt var Georgien som började genom att anfalla Sydossetien. Det vore bättre att sänka tonläget och tala med Ryssland, sa Sävborg till aftonbladet.se i dag.
– Men tyvärr tror jag inte att det finns möjlighet till det just nu.
Ett litet hopp väcktes av Storbritanniens utrikesminister David Miliband i dag.
– Isolering är inte rätt väg att gå. Ryssland är alldeles för viktig i världsekonomin. Det skulle vara kontraproduktivt, sa Miliband enligt nyhetsbyrån Ria Novosti.
Samtidigt sa han att den ryska presidenten Dmitrij Medvedev bär ett stor ansvar för att undvika ett nytt kallt krig.