Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”Klimatkrisen försvinner inte för att vi har en finanskris”

av Johanna Melén

Finanskrisen kan i själva verket hjälpa kampen mot klimatförändringarna på traven.
Det menar Margot Wallström, första vice ordförande i EU-kommissionen.

– Alla kriser innebär både risker och möjligheter. Det här är ett tillfälle att säga, ”ok, om vi nu ser ett tillfälle att investera i ny teknik, ja då måste vi välja miljövänlig teknik och tänka mer långsiktigt”, sa hon vid en träff med svenska journalister i Strasbourg i dag.
– Klimatkrisen försvinner inte för att vi har en finansiell kris. Vi kan välja att betala nu till ett visst pris eller vänta till senare med följden att det blir ännu dyrare.

Att vänta med klimatet till senare är bland annat Italiens och Polens inställning nu när finanskrisen med full styrka dragit in över Europa.
Men Wallström är kallsinnig inför det synsättet.

– Det är viktigt att säga att mål- och tidtabellen ligger kvar. Det är 20-20-20 målet * som ligger kvar och vi ska försöka få till ett beslut före årets slut.
Aftonbladet.se: Tror du att det blir så?
– Ja, jag tror att det blir så. Och fransmännen är ju väldigt inne på det. Just i det här läget får vi vara glada över att vi har ett så drivande ordförandeland som Frankrike med skickliga diplomater och en jädra energi. Han är som en duracellkanin, Sarkozy, sa Margot Wallström.

Duracellkanin var inte ordet som EU-parlamentets mäktige talman, den tyske kristdemokraten Hans-Gert Pöttering använde när också han berömde Frankrikes president  i dag. Men han menade väl ungefär samma sak.

– Vi ska på ett sätt vara glada över att finanskrisen inträffar samtidigt som vi har en så engagerad politiker som Nicolas Sarkozy som ordförande för EU, sa Pöttering.

Sarkozy som precis som Margot Wallström inte vill att finanskrisen sinkar arbetet med ett klimatpaket för minskade utsläpp och renare energi.
Aftonbladet.se: Får Sarkozy rätt?
– När det gäller tidtabellen så anser vi i EU-parlamentet att finanskrisen, som sådan, inte ska leda till en situation där vi inte längre ägnar oss åt klimatpaketet. Vi måste hålla på med det och vi ska hålla oss till den tidtabell som vi har bestämt, svarade Pöttering.

* 20-20-20-målet: 20 procents ökning av energieffektiviteten, 20 procents minskning av utsläppen från växthusgaser och 20 procents andel av förnyelsebara källor i EU:s energikonsumtion år 2020.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB