Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för November 2008

- Sida 1 av 2

”Vi ska vara alerta och aktiva”

av Johanna Melén

Det är recession i Sverige! Utropade SCB, statistiska centralbyrån, i dag.
Det betyder att tillväxten har fallit två kvartal i rad.

Finansminister Anders Borg kommenterade på ett målande sätt:
– Vi står inför en riktig vargavinter som blir bister, lång och mörk och det kommer att dröja innan vi ser några vårtecken, sa Borg till TT.
Men inga nya besked hade han om ytterligare åtgärder för att göra vintern kortare i Sverige.

Alla, nästan alla, har krävt det, mer åtgärder. Från facket till näringslivet.
I morgon är det Borgs och Reinfeldts dag här på moderaternas framtidskonvent i Sollentuna.
Borg ska presentera förslagen från gruppen som tittat på jobb, välfärd och kunskap. Reinfeldt ska hålla tal. Kommer något i morgon?

Partisekreterare Per Schlingmann fick frågor om Sverige och krisen när han chattade med aftonbladet.se:s läsare. Precis som Borg och Reinfeldt hänvisade han till budgeten och de aktiva åtgärderna där: ”lägre skatter för vanliga löntagare, sänkta arbetsgivaravgifter, satsning på vuxenutbildning och viktiga investeringar i infrastruktur och forskning.”

Men, tillade Schlingmann: ”Samtidigt befinner vi oss i ett mycket osäkert läge och det är viktigt att vara alerta och aktiva”.
Alerta och aktiva var orden. Många vill nog veta vad de orden betyder.
Nu slutar den här bloggen rapportera från moderaternas framtidsdagar i Sollentuna. Men Aftonbladet är kvar och bevakar.

Internationaliseringen av Sverige

av Johanna Melén

– Varje tid har sin politiska utmaning, sa Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i arbetsgruppen mot utanförskap och segregation när han höll tal i dag.
– Jag tror att vår heter – internationaliseringen av Sverige.

Och internationalisering, det är bra, sa Kristersson, men det måste också fungera.
Det borde vara som i Kahled Hosseinis populära roman ”Flyga drake”. Som när huvudpersonen Amirs pappa, efter flykten från Afghanistan, fick jobb i USA. Samma dag åkte ha till socialassistenten med sina matkuponger som han återlämnade med orden (Kristersson citerade ur boken): ”Tack men jag vill inte ha. Jag jobba alltid. I Afghanistan jobba, i Amerika jobba. Tack så mycket mrs Dobbins (socialassistenten), men jag inte tycka om gratis pengar. Baba (pappan) steg ut från socialkontoret som en man som blivit botad från cancer.”

– Även i Sverige borde fler barn se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen – och se dem komma hem på kvällen, med egna inkomster, sa Kristersson.

Att det ska vara så är ett av målet med framtidens moderata integrationspolitik. Det ska ske genom individuella planer för var och en som kommer hit. Ett kontrakt ska upprättas om vad samhället ska göra, vad den nyanlände ska göra. Den ekonomiska ersättningen ska kunna avgöras av hur väl kontraktet uppfylls. Den som till exempel säger nej till att flytta dit jobben finns, den ska få lägre ersättning.

Och så var det det där med värderingar. Svenska värderingar. Som den nyanlände ska skriva under på. Ulf Kristersson nämnde förbud mot barnaga, lagstiftad pappaledighet och annat som vissa kan tycka illa om, men som faktiskt är svensk lag.
– I Sverige gäller svenska lagar. Det är varken lättare eller svårare än så, sa Kristersson.
– Ungefär så bör också våra modesta villkor se ut, med det viktiga tillägget: ”Därutöver vill vi att du lever ditt eget liv efter eget huvud och egna ideal.”

Det ska löna sig att vara morgonpigg

av Johanna Melén

Det ska löna sig att gå upp tidigt på morgonen, och löna sig mindre att inte göra det.
På en pressträff resonerade partisekreterare Per Schlingmann om rättvisebegreppet. För moderaterna måste prata rättvisa. Svenskar gillar rättvisa, och det har kanske inte moderaterna tidigare förstått, menade Schlingmann.

Men rättvisa är inte sosserättvisa utan rättvisa som också innebär att egna insatser ska löna sig. Men då måste förstås samhället genom rätt politik skapa förutsättningar för alla att uträtta saker i livet. Här är förskolan, och skolan viktiga saker, sa Schlingmann. På det här framtidskonventet föreslås bland annat mindre barngrupper, mer pedagogik för de yngsta och lite tidigare skolstart.

Schlingmann resonerade även kring regeringsalternativen inför valet 2010. Han hoppas på två tydliga alternativ. Alliansen mot vänsteroppositionen. Då kan valdeltagandet bli högt precis som intresset för politiken.
Och enligt Schlingmann kommer Mona Sahlin inte undan vänsterpartiet och Lars Ohly. För väljarna kommer vilja veta: vilket inflytande ska Ohly få – och vad ska det kosta?
– Min bild är att valet 2010 är otroligt öppet, sa Schlingmann.

Vård på lika villkor

av Johanna Melén

Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms län, leder den moderata framtidsgruppen för sjukvården.

Hon har träffat Peter, med svår reumatism. Peter som inte kunde satsa på idrotten, som han älskade, som förlorade år av sin ungdom på grund av sjukdomen.
Men äntligen, till sist, kom den nya medicinen. Livet blev nästan helt vanligt igen.
Filippa Reinfeldt jämförde då och nu. Hur sjukvården såg ut då, hur den kan se ut i dag, om den fungerar.
Det ska vara jämlik vård i Sverige. Så är det inte i dag.
– I dag ska man bo i rätt län, i rätt landsting, för att få rätt vård mot reumatism, sa Filippa Reinfeldt.
– Är det vård på lika villkor?
Naturligtvis inte. Därför vill moderaterna införa en patienträttighetslagstiftning och utveckla de öppna jämförelserna. De vill införa en nollvision mot skador i vården, precis som i trafiken, bland annat.

Nu ska Schlingmann hålla pressträff.

Tar förnyelsen aldrig slut?

av Johanna Melén

Men Per Schlingmann pratade förstås också om moderaterna och framtidens politik.
– Varför ska moderaterna fortsätta att förnyas? Ska det aldrig ta slut någon gång? Nej, det finns inget färdigt hus, inget perfekt samhälle, sa Schlingmann.
Förnyelsen ska fortsätta, för annars, sa Schlingmann, kommer vi inte vinna valet 2010.
– Ju bättre vi ser människors vardagsproblem, desto fler människor kommer reflektera över oss, sa Schlingmann och fick applåder.
Moderaterna ska ställa sig de frågor som människorna i Sverige ställer sig vid köksbordet. Det är rätt väg mot valet 2010.

Fredrik Reinfeldt är här, statsministern och moderatledaren. Han dök upp vid podiet bara för att lämna över ordförandeklubban för de närmaste två dagarna.
Framtidskonventet har börjat. Snart ska Reinfeldts fru, Filippa Reinfeldt, prata sjukvård.

”Förlåt mig, Lars Ohly”

av Johanna Melén

Per Schlingmann har koll på tv-utbudet. Men han vill ändra det lite – och placera opposition i rutan.
– Synd att inte programmet Förlåt mig finns längre.
För där, sa Schlingmann skulle s-ledaren Mona Sahlin ha en given plats. ”Förlåt mig, Lars Ohly”, skulle Sahlin säga.

Och Lars Ohly, han borde söka till ”Ensam mamma söker”, fast då skulle programmet så klart heta ”Ensamt parti söker”. Och sen borde alla tre oppositionspartierna söka till ”Lyxfällan” – för att få hjälp att sanera politiken.
När Schlingmann talar är valet 2010 nästan redan avgjort. För hur ska alternativet kunna regera?

– Sällan har så många kockar skapat så mycket förvirring, sa Schlingmann och trodde att Mona Sahlin nu undrar: ”Vart tog alla vägen?”
Pär Nuder sitter på riksdagens gubbhylla och skriver böcker, Marita Ulvskog packar väskorna för Bryssel, Göran Persson är ute på Torp och jagar och Leif Pagrotsky går på kändisfester. Men kvar, sa Schlingmann, finns ju Thomas Östros. Han som ser allt i svart.

En dag

av Johanna Melén

Moderaternas Framtidskonvent ska börja. ”En dag” med Tommy Nilsson dånar ut över moderaterna på Scandic hotel i Sollentuna. En solnedgång på storbilden längs fram, barn som äter glass, som cyklar och budskapet ”Mindre barngrupper i förskolan”. En dag kan det bli sant, kan drömmen bli sann, som Tommy Nilsson sjunger. Nu ska partisekreterare Per Schlingmann hålla tal.

Moderaterna tappar i jobbfrågan

av Johanna Melén

I dag samlas moderater från hela landet till Framtidskonvent i Sollentuna. Det är precis vad det låter som. Moderaterna ska diskutera politiken för framtiden, helst för en ny period i regeringsställning, åren 2010 – 2014.

I dag diskuteras framtidens sjukvård, integration och miljö. I morgon står välfärden och jobben i centrum. Jobben som alliansen vann förra valet på, välfärden som ska bli en av nästa vals stora frågor. Men nu visar det sig att moderaterna har problem med frågorna. Enligt en opinionsundersökning som SVT:s Aktuellt tagit del av, så tappar moderaternas jobbpolitik i förtroende. Sossarna går om. Samma sak när det gäller välfärdsfrågor. S känns tryggare än m, enligt de tillfrågade.
Men moderaterna får fortfarande högt betyg när det gäller den ekonomiska politiken, särskilt viktig nu, när krisen är här.

Startskottet går klockan 10, med tal av partisekreteraren Per Schlingmann. Aftonbladet.se finns på plats och klockan 13 kan du ställa dina frågor om moderat framtidspolitik till just Per Schlingmann.

Beslut i kväll

av Johanna Melén

Klockan 15.45 fortsätter debatten om EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, i riksdagen.
Talarlistan är LÅNG, och beslut – ja eller nej – väntas först framåt kvällen.
Den här bloggen kommer inte att följa debatten till slutet. Men det går bra att lyssna via riksdagens hemsida.

Chatta med EU-forskare

av Johanna Melén

Nu är det tillfälligt avbrott i debatten om Lissabonfördraget. Statsminister Reinfeldt ska ha frågestund i riksdagen.
Under tiden går det bra att chatta med EU-forskaren Carl Fredrik Bergström. Gå in på aftonbladet.se och ställ dina frågor om vad Lissabonfördraget faktiskt betyder.

Sida 1 av 2
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB