Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Internationaliseringen av Sverige

av Johanna Melén

– Varje tid har sin politiska utmaning, sa Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i arbetsgruppen mot utanförskap och segregation när han höll tal i dag.
– Jag tror att vår heter – internationaliseringen av Sverige.

Och internationalisering, det är bra, sa Kristersson, men det måste också fungera.
Det borde vara som i Kahled Hosseinis populära roman ”Flyga drake”. Som när huvudpersonen Amirs pappa, efter flykten från Afghanistan, fick jobb i USA. Samma dag åkte ha till socialassistenten med sina matkuponger som han återlämnade med orden (Kristersson citerade ur boken): ”Tack men jag vill inte ha. Jag jobba alltid. I Afghanistan jobba, i Amerika jobba. Tack så mycket mrs Dobbins (socialassistenten), men jag inte tycka om gratis pengar. Baba (pappan) steg ut från socialkontoret som en man som blivit botad från cancer.”

– Även i Sverige borde fler barn se sina föräldrar gå till jobbet på morgonen – och se dem komma hem på kvällen, med egna inkomster, sa Kristersson.

Att det ska vara så är ett av målet med framtidens moderata integrationspolitik. Det ska ske genom individuella planer för var och en som kommer hit. Ett kontrakt ska upprättas om vad samhället ska göra, vad den nyanlände ska göra. Den ekonomiska ersättningen ska kunna avgöras av hur väl kontraktet uppfylls. Den som till exempel säger nej till att flytta dit jobben finns, den ska få lägre ersättning.

Och så var det det där med värderingar. Svenska värderingar. Som den nyanlände ska skriva under på. Ulf Kristersson nämnde förbud mot barnaga, lagstiftad pappaledighet och annat som vissa kan tycka illa om, men som faktiskt är svensk lag.
– I Sverige gäller svenska lagar. Det är varken lättare eller svårare än så, sa Kristersson.
– Ungefär så bör också våra modesta villkor se ut, med det viktiga tillägget: ”Därutöver vill vi att du lever ditt eget liv efter eget huvud och egna ideal.”