Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för December 2008

- Sida 1 av 4

Medvedevs nyårstal

av Johanna Melén

Rysslands nästa president kommer att sitta på sin post i minst sex år, istället för dagens fyra.
I dag, dagen före nyårsafton, skrev nuvarande president Dmitrij Medvedev under lagen.
I morgon, fem minuter före tolvslaget, Moskvatid, sitter Medvedev i tv-rutan och håller sitt nyårstal till nationen.

Många undrar hur länge han blir kvar på posten. För många tror att det inte är Medvedev utan snarare Putin som blir den förste att sitta sex år på presidentposten.
Jag minns nyår i Ryssland vid millennieskiftet. Jag och Olga satt i soffan i lägenheten i S:t Petersburg och väntade på Boris Jeltsin och hans nyårstal.

Och så sa han det: ”Jag avgår. Jag avgår som Rysslands president”. Olga sa att ”nu hoppar pappa högt av glädje”. Sedan kom Putin med ordning och reda. Jag vet inte vad Olgas pappa tycker men Olga är inte längre särskilt förtjust.
Jag undrar vad Medvedev tänker säga i morgon. 21.55 är det – svensk tid.

Husrannsakan i Sankt Petersburg

av Johanna Melén

Den 4 december intog maskerade män beväpnade med batonger organisationen Memorials kontor i Sankt Petersburg.
Byte: cd-skivor med dokument över Stalinterrorns offer, ihopsamlade av Memorial under tjugo års tid.

Den officiella förklaringen till husrannsakan var en artikel, publicerad i tidningen ”Novyj Peterburg”. Men det man tog med sig hade lite att göra med tidningsartikeln.
Memorial arbetar med att dokumentera brott mot de mänskliga rättigheterna som begicks under sovjettiden. De samlar även in information om brott som sker i dag, bland annat i södra Ryssland.

På senare år har den ryska ledningen försökt förminska det som skedde under Stalins tid. Om husrannsakan på Memorials kontor genomfördes i samma syfte ska man nog bli ganska orolig.

Jobbjulklappstider

av Johanna Melén

I går var den stora jobbjulklappsdagen. I alla fall för våra toppolitiker. Efter webb-tvdebatten om jobben på aftonbladet.se åkte arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin för att hämta sin julklapp. Samma dag fick sossarna sin – en gåva till en välgörenhetsorganisation.

På Aftonbladet fick vi en påse bilgranar från Ahlgrens och en pepparkaksform. 
Dom som sades upp från Volvo PV i Göteborg förra veckan fick ingenting med sig hem, enligt Anders som var här och debatterade med Sven Otto Littorin.

I Ryssland gör premiärminister Vladimir Putin som kollegan i Sverige, Fredrik Reinfeldt. Med finanskrisen i huvudet uppmanar han ryssarna att köpa ryskt – särskilt ryska bilar, enligt radiostationen Echo Moskvy.

Dags för lite krisbefriad julefrid?

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt har hållit sitt jultal och mest nöjd med innehållet är kanske justitieminister Beatrice Ask.
För Reinfeldt lät krisen vara och ägnade den mesta tiden åt brottsligheten med fler poliser, hårdare straff, fokus på unga och krafttag mot den organiserade brottsligheten.

Men kanske var det lika bra att han inte pratade så mycket jobbkris, finanskris och andra kriser. Finansminister Anders Borg höll ju sin dragning i går och det var verkligen inga munterheter han kom med. Underskott och arbetslöshet så det räckte och blev över.

Scenen där Reinfeldt stod är tom. Bara två vinda granar sprider sin doft och sitt elektriska ljus som glänser i kulor, röda och i guld.

Kanske är det dags för lite krisbefriad julefrid nu.

Reinfeldt jultalar

av Johanna Melén

Statsminister Fredrik Reinfeldt ska hålla jultal. Det är bara några minuter kvar och här inne i lokalen på World Trade Center i Stockholm är det julmingel med moderata ministrar, andra moderater och journalister.
Vid bordet intill minglar justitieminister Beatrice Ask med migrationsminister Tobias Billström. Det är glögg och julmust och lussebullar.
På scenen kommer två kulprydda granar inrama statsministern. Det är snart dags.

Krisdemonstrationer i Ryssland – Vinterväglag i Sverige

av Johanna Melén

Det är finanskris och lågkonjunktur i Sverige men än så länge sitter vi rätt still i båten.
I Ryssland börjar det däremot mullra.
Radiostationen Echo Moskvy rapporterar om rädsla för demonstrationer runt om i landet.
I Penzaregionen befarar chefen för säkerhetstjänsten att människor snart tar till gatorna för att protestera mot stigande arbetslöshet och växande sociala problem i finanskrisens spår.

I Vladivostok förbereds en demonstration till den 21 december. Deltagarna tänker bland annat kräva sänkt bensinpris och de planerar att blockera Transsibiriska järnvägen och andra vägar.

I Moskva kommer Kommunistpartiet att genomföra en protestaktion nu på söndag mot uppsägningar och höjda matpriser.

Här i Sverige går det lugnare till. Det mest spännande som hänt i dag är att  finansminister Anders Borg har fikat med riksdagsjournalisterna och jämfört konjunkturläget med en igensnöad vinterväg.

”Det finns inga mirakelkurer. Nu har vi vinterväglag och då ska man ha dubbdäck på, man ska vara försiktig med gaspedalen och man ska inte göra allt för stora kast med ratten”, sa Borg.

I kväll gästar regeringskollegan Maud Olofsson K-G Bergström i SVT. Kanske berättar hon något mer om regeringens fortsatta färdplan genom vinternatten.

Hårda straff för hatmord

av Johanna Melén

En bra nyhet från Ryssland:

Ett gäng skinheads har dömts till långa fängelsestraff på mellan sex och 20 år för flera mord på människor av annan nationalitet.

Hatbrotten har ökat i Ryssland de senaste åren och myndigheterna har ofta anklagats för att inte ta problemet på tillräckligt stort allvar. Dagens domar talar kanske för en omsvängning.

Chatta om bilpaketet

av Johanna Melén

 

En timme efter presskonferensens början stod näringsminister Maud Olofsson fortfarande i intervju. I skrivande stund har hon förflyttat sig till en radiostudio för direktsändning.
Och det är klart att intresset var stort. I dag skulle ju svenska bilindustrin räddas. 28 miljarder kronor, det är rätt mycket pengar. Visserligen handlar det mesta bara om lånegarantier, men ändå.

Vill du veta mer om hur regeringen har tänkt?
Anders Borg och Maud Olofsson har inte tid att chatta. Men det har däremot Maud Olofssons statssekreterare på näringsdepartementet, Jöran Hägglund.
Han sitter vid tangenterna 15.30 i dag och bilkrischattar.

Ägarnas ansvar

av Johanna Melén

Men några garantier för att rädda Volvo och Saab, det ger inte regeringen.
– Det är ägarnas ansvar, säger Anders Borg.

Det som regeringen kan göra är att genom insatser som forskningspengar och lånegarantier underlätta så att jobben och bilindustrin ska finnas kvar i Sverige.

Jobb och utveckling i Sverige

av Johanna Melén

Forskningsinstitutet som nu ska till blir en ny myndighet. Var det ska ligga och exakt hur det ska se ut är inte klart än.

– I grunden handlar det om att säkra jobb och utveckling i Sverige, säger Anders Borg.

Vad institutet ska syssla med beror på vilka behov de olika bilföretagen har.

Sida 1 av 4
  • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB