Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för January 2009

- Sida 1 av 7

Sahlin chattade

av Johanna Melén

Socialdemokraternas framtidsdagar fortsätter i Västerås men jag åker hem.
Sista programpunkten blev chatten med Mona Sahlin.

Det blev trångt inne i det pyttelilla konferensrummet. Två pressekreterare, en journalist och så jag. Blandade frågor om försvar, FRA, ppm, jobb och framtid.
Mona körde pekfingervalsen och tyckte det var roligt. Men inget ovanligt för henne.

Enligt Sahlin har hon mejlkontakt med väljarna nästan dagligen. Sällan brev nu förtiden. Kommer de är det med snirklig handstil. Någon sa att kommer det ett brev, då öppnar man och läser, för att det är så ovanligt. Jag tror det var en EU-parlamentariker som sa.
Kanske det bästa sättet att få kontakt med en politiker nu i mikrobloggarnas tid.

S, we can?

av Johanna Melén

Aj då.
En bloggläsare har uppmärksammat att det där uttrycket ”S, we can” som Mona Sahlin lanserade i går kanske inte är helt lyckat.
För den som söker på S we can på nätet kommer till sajten swecan – och den har ingenting med Sveriges socialdemokrater att göra.
Så här står det högst upp på sajten:

”Swecan är en samlingsplats för cannabisentusiaster och en källa för korrekt och vetenskapligt förankrad fakta om växten. Vi välkomnar alla med någon form av intresse för cannabis att delta i vårt fina community.”

Hoppsansa.

Sahlin: Jag är en annan skeppare med en annan besättning

av Johanna Melén

Skepparen på skutan, det är jag, sa Mona Sahlin när hon talade till sossar och Västeråsbor på Stora torget för en stund sedan.
För han som kallat sig för skepparen på skutan, statsminister Fredrik Reinfeldt, vart har han tagit vägen? Undrade Mona.
– Han kanske gömmer sig i kajutan, sa hon och fortsatte:
– Jag är en annan skeppare, med en annan besättning, en annan karta och en annan färdriktning.

Bakom henne en liten läktare med en skara anhängare med rosor i händerna. Som en hejarklack från okänt håll men den största publiken fanns framför henne där på torget i Västerås.

Mona Sahlin sa ingenting nytt. Hon pratade om att Sverige behöver en ny regering, att solidaritet inte är ålderdomligt, fungerar också i dag och så skämtade hon om den sittande alliansregeringen. Om Littorin och hans ”skitår” om Borg och hans ”höststorm” som blev till ”vargavinter”, vad kommer härnäst? Permafrost? Undrade Sahlin.
Och hon skojade om Maud Olofsson och hennes ”ivriga bävrar” och sa att hon, Olofsson, redan har ”gnagt sig igenom ganska många trygghetssystem”.
– Vi ska byta bort Maud Olofsson ur regeringen, sa Mona Sahlin och jublet på torget i Västerås steg.

Mona Sahlin lovade ett tydligt rödgrönt alternativ på valdagen nästa år och hon upprepade löftet om att aldrig, någonsin, samarbeta med Sverigedemokraterna.
Hon lovade mer pengar till kommuner och landsting, 80 procent av lönen i a-kassa och ett rättvisare Sverige.
– Vi misstror regeringen Reinfeldt, men vi tror på Sverige, sa Sahlin.

Klockan 15.00 kan du ställa dina frågor om hennes politik. Då chattar hon med Aftonbladets läsare.

Den förlorade generationen

av Johanna Melén


Jytte Guteland, SSU.

Den förlorade generationen.
Så kan gruppen människor födda på 1980- och 90-talet komma att kallas om politiken inte ändras nu.

Det tror ungdomsförbundet SSU och kräver att socialdemokraterna också pratar ungdomars framtid här på framtidsdagarna i Västerås.
– Den unga generationen har blivit styvmoderligt behandlad av partiet i alla tider. Nu när det är så mycket tal om självrannsakan och om att ompröva politiken borde man också genomföra en ordentlig ungdomssatsning, säger SSU-ordförande Jytte Guteland till Aftonbladet.
Det handlar om jobb, bostad och skola.
Visstidsanställningarnas gissel måste bort, de unga måste ha en möjlighet att skaffa sig en egen bostad och skolan måste rustas upp. Bättre lärare och mer resurser, kräver SSU.

Vad vill ni se här under framtidsdagarna i Västerås?
– Att Mona Sahlin tar upp frågan om ett särskilt ungdomspaket.
Varför gör hon inte det?
– Den unga generationen saknar makt i politiken. Den unga generationen är inte representerad och därför hörs inte deras krav. Men nu hoppas jag att de kommer lyssna, säger Guteland.

SSU har tagit fram en rapport som kallas ”Generation Idol, den förlorade generationen?” och jämför 80- och 90-talisterna med de utröstade ur tv-program som Idol eller Expedition Robinson.
”80- och 90-talisterna blir ständigt utröstade i de beslutande parlamenten. De unga är mer arbets- bostads- och maktlösa än de äldre”, skriver SSU i rapporten.

Twixdagen.se

av Johanna Melén

Rosutdelning i foajén till kongresscentret i Västerås där sossarna håller till i helgen.
Klockan 13 är det ut i kylan för då ska partiledare Mona Sahlin tala på torget.
I dag är det kommunpolitikernas stora dag. Det mesta ska upp till diskussion. Jobb, skola, miljö, kultur och så ett seminarium om dörrknackning. Låter lite gammalmodigt men kanske funkar det fortfarande.
Mindre gammalmodigt är då att Sveriges riksdagsledamöter från och med i dag kan dela med sig av sitt liv via mikrobloggsverktyget Twitter.
Twixdagen.se kallas det. Så värst spännande detaljer ur de folkvaldas liv är det inte.

Några exempel:

Anders Ygeman (S) För 25 minuter sedan:

”är en nästan löjligt stolt pappa.”

Fredrick Federley (C) För 38 minuter sedan:

”Frukosten avklarad. På dagordningen står spark, garninhandling och snölek. Hur ser lördagen ut för er?”

Eva-Lena Jansson (S) för 1 timmar sedan:

”Har upptäckt att kamraterna sitter i andra änden av tåget på väg till Västerås”

Anders Ygeman (S) för tre timmar sedan:
”äter hotellfrukost i metropolen Västerås.”

Chatta med Sahlin

av Johanna Melén

Slut för i dag i Västerås.
I morgon blir det lite av varje. Om dörrknackning, jobbpolitik, utbildning, miljö och så en programpunkt om ”Nya vänner”. Är det V och MP man menar?

Men framförallt kan du ställa dina frågor till partiledare Mona Sahlin.
Klockan 15.00 chattar hon med Aftonbladets läsare.

”Stoppa kvalitetsraset”

av Johanna Melén

Nu har man enats om ett uttalande. Vad betyder det egentligen? En inriktning för politiken framöver, om vad vi kan vänta med Mona Sahlin som statsminister, kanske?
”Stoppa kvalitetsraset. Starta framtidsarbetet” lyder rubriken.

Mycket av innehållet återfanns i Mona Sahlins tal tidigare i dag. Som kritiken av den borgerliga politiken: ”De sänker skatterna, genoför ideologiska privatiseringar och inför så kallade ’vårdval’ där fler privata utförare är ett självändamål – inte ökad kvalitet eller inflytande för medborgarna”, står det.

Vad vill man då i sitt uttalande? Det är fem saker.

Investeringar. Mer än hälften av landstingen planerar neddragningar. Kvalitetsras hotar. Därför vill s att staten ger minst 10 miljarder kronor extra till landets kommuner och landsting i år och nästa år.

Inga gräddfiler. Det ska enligt s inte finnas några skillnader i den vård man får beroende på vem man är. Och därför vill partiet införa en nationell certifiering av alla vårdgivare. Stämpel godkänt. Och så säger man nej till utförsäljningen av Apoteket. För utförsäljning tror s leder till högre priser och sämre information.

Tillgänglighet. Det ska bli enklare att komma i kontakt med vården och besked ska ges direkt om remisser och undersökningar. Bättre öppettider och sjukvårdsrådgivning.

Mindre krångel och administration. Och därmed mer tid för patienterna vill socialdemokraterna ha.

Valfrihet. Partiet ser inget självändamål med privata vårdgivare. Men det är inte fel, om det passar lokalt.

Sahlin: Sluta röka är bra – men livet blir tråkigare

av Johanna Melén

Folkhälsa är viktigt att satsa på, sa en socialdemokrat från vårdtoppmötets scen. Som att få folk att sluta röka. Det tjänar samhällsekonomin på, men framförallt den enskilde personen.
Absolut, sa Mona Sahlin. För hon vet.
– Man blir friskare, livet blir kanske lite längre, möjligen lite tråkigare.

10 miljarder till kommuner och landsting

av Johanna Melén

Det är socialdemokratiskt vårdtoppmöte i Västerås. På scenen en rosa partiledare och en knallröd vårdpolitisk taleskvinna.
”Investera i människors hälsa” är budskapet på storbild bakom dom. Mona Sahlin ska få partikollegorna att enas kring ett uttalande. Huvudnumret är 10 miljarder kronor extra till landets kommuner och landsting.

S: Mer tid åt patienterna

av Johanna Melén

Mer patienttid, mindre pappersarbete.
Det vill socialdemokraterna se i framtidens vård.
Genom att låta vårdpersonal i första hand ägna sig åt att vårda skulle tid motsvarande runt 20 000 nya läkare och sjuksköterskor frigöras, tror partiet.
Så här ska det gå till:

  •  Stopp för nya blanketter och register om de inte är absolut nödvändiga.
  •  Lagstiftningen ska präglas av ett ”mindre-krångel-perspektiv”.
  •  IT-system som är anpassade efter vårdens behov.
  •  Uppgifter om en patient ska samlas i en journal.
  •  Enklare service genom till exempel bokningssystem via nätet och vårdkontakt per mejl och SMS.

Bland annat.
Målet: Inom fem år ska minst hälften av vårdpersonalens tid gå till arbete med patienterna. I dag ägnas bara en tredjedel av tiden åt patientarbete, enligt s.

Sida 1 av 7