Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”S, we can”

av Johanna Melén

S, we can, sa Mona Sahlin.
Lite som Obama alltså. Fast nu är det sossarna, eller rent av hela Sverige som kan, sa Mona Sahlin.
Men med nuvarande regering kan vi inte, menade s-ledaren när hon inledde mötet i Västerås. För regeringen vägrar inse allvaret i det som händer, de håller fast vid ”superbudgeten” från i höstas och vill inte se möjligheterna, sa Sahlin.

– De skulle ge jobb, inte bidrag. De skulle ge stark svensk ekonomi, inte större underskott. Men nu ökar utanförskapet och underskottet i de offentliga finanserna växer. Snacka om att politiken har misslyckats, sa Sahlin, som ägnade ganska mycket av talet åt motståndarnas alla tillkortakommanden. Hon talade om regeringens uppgivenhet, tydligast exemplifierad genom arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins beskrivning av de kommande två åren som ”riktiga skitår”.

– Det är ungefär som att säga att ”nu går vi och fikar”, och väntar på bättre tider, sa Mona Sahlin.

Själv då?
Jo då. Inte har man suttit på latsidan i alla fall. För väljarna gav oss sparken, sa Mona Sahlin, och gav oss en tydlig hemläxa: förnya ledarskapet, politiken och lägg tanken om ensamt regerande på hyllan. Det har vi gjort, sa Sahlin.

– Nu är vi inne på slutsträckan.
– Vi har i dag en mycket skarpare politik för skolan, för jobben, för forskning, för entreprenörskap, för klimatet och miljön. Tillsammans med MP och V skapar vi nu ett alternativ som kommer att stå mycket redo att utmana regeringen Reinfeldt i valet 2010, sa Mona Sahlin och fick applåder från partikollegorna.

Och hur ska man göra det då?
Jo, med is i magen, briljans här uppe (Sahlin pekade mot huvudet) och glöd i hjärtat.
– Sverige kan bättre, S we can.

Nu är det alltså vården som gäller, sa Sahlin och påpekade att det var inte på sjukvårdspolitiken som socialdemokraterna förlorade valet. För enligt Sahlin gillar vi i Sverige vård för alla, utan gräddfiler. Det handlar om att behov ska styra, inte plånboken och ratade regeringspolitik för vårdval och privatiseringar.

Och så listade hon den senaste tidens alla varsel om uppsägningar inom vården i landet. Och lovade mer pengar, om hon fick bestämma. Och så vill hon se en nationell certifiering av vårdgivare. Det ska bara finnas godkända vårdgivare. Det är den bästa vården som ska ges.
 – Det blir välfärdens tur igen om vi får en s-ledd regering. Kämpa på, det tänker jag göra, sa Mona Sahlin och fick rosor.

 • Tjänstgörande redaktör: Mattias Kling, Tobias Johannesson, Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB