Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för March 2009

- Sida 1 av 3

Värre innan det blir bättre

av Johanna Melén

Det blir ännu värre innan det blir bättre sa Konjunkturinstitutet i dag och spådde arbetslöshet på 10,7 procent nästa år och minustillväxt på nära fyra procent i år.

Inte bra, men lite bättre blir det eftersom, skriver KI i sitt pressmeddelande, ”till skillnad från 1990-talskrisen möts nedgången i konjunkturen av en expansiv penning- och finanspolitik .” De skriver det i påstående form och berättar att regeringen väntas lägga 50 miljarder nästa år på ofinansierade skattesänkningar och utgiftshöjningar.

Tror KI, ja. Fredrik Reinfeldt håller inte alls med.

– En ansvarsfull regering kan inte föra en sådan politik. Då skulle följa många år av nedskärningar, sa han i dag till TT.

Svar kommer i vårbudgeten 15 april och nästa prognos från KI kommer 17 juni. Måtte det vara bättre då.

Ulvskog: Heja Wanja! Respekt!

av Johanna Melén

Wanja Lundby-Wedin var trött i dag. Den sista intervjun gav hon vid tvåtiden natten till i dag. Klockan sex i morse var det morgonsoffa nummer ett, enligt hennes pressekreterare. Nu har hon åkt hem för att vila.

Vilka turer hit och dit. Webbsända uttalanden, en nattlig presskonferens men ingen större klarhet. Den verklige skurken är ännu inte utsedd. I slutet av veckan kommer revisionsrapport nummer två. Under tiden krigar Lundby-Wedin med Christer Elmehagen om hans pension. Nu vill hon ha 20 miljoner tillbaka. Han säger att avtal är avtal och att allting har varit glasklart.

Wanja får stöd bland de egna. I helgen Mona Sahlin och för några timmar sedan twittrade blivande EU-parlamentarikern Marita Ulvskog:

”Heja Wanja! Respekt!”

Och samma Ulvskog gör en spådom:

”tror att ’återtag’ blir Årets nyord. Dags för löntagarnas återtag?!”

Från LO-borgen till Tjetjenien

av Johanna Melén

Någon har kallat det Wanja-gate och historien går vidare. I väntan på utredningen om förre AMF-vd:s pension fortsätter Wanja Lundby-Wedin att kommunicera med omvärlden inifrån LO-borgen.
I förrgår pressmeddelande, i går webb-tvframträdande och i dag intervju i LO-tidningen. Där säger Lundby-Wedin att hon har fått medlemmarnas förtroende och att hon inte kan svika det förtroendet genom att avgå. Men många tycker det är precis det hon gjort. En ”arbetslös och grundlurad LO-ansluten” skriver i mejl:

”Det sitter så kallade förtroendevalda och rent ut sagt snyltar på  våra medlemsavgifter, en avgift som många med mig tycker är orimlig och ifrågarsätter vart alla pengar går, vilket vi har fått svar på i dagarna. Detta var droppen, tusentals kolektivare får lämna sitt arbete och försörjning inklusive jag och så kommer detta med höga bonusar och pensioner till den som har misslyckats i sitt arbete med att förvalta våra surt förvärvade pensionspengar. Dessutom kommer det fram att den av oss som sitter i styrelsen totalt skiter i vad hon skriver under och därigenom ger bort våra pengar.”

——————-

Någon gång vid den här tiden om ett år ska S+V+MP ha börjat bli överens om en gemensam grund för att försöka ta över regeringsmakten. Just i dag känns det väldigt långt till dess. För när Mona Sahlin och Thomas Östros kom med sina skatteförslag på DN Debatt i dag blev det nobben från V och MP.
– Jag tycker att Socialdemokraterna värnar högavlönade män lite väl mycket, säger Ulla Andersson (V) till Aftonbladet.
– Vi är inte överens och det är av största vikt att vi blir överens, säger Mikaela Valtersson (MP).

——————-

I Moskva har president Medvedev börjat fundera på att avsluta den nio år gamla ”antiterroristoperationen” i delrepubliken Tjetjenien. 
För läget har stabiliserats och folk har det riktigt bra, sa Medvedev när han samtalade med säkerhetstjänsten FSB:s chef i dag.

Stabilt och stabilt. På senare år har flera massgravar hittats, rapporterar radiostationen Echo Moskvy. Människor försvinner fortfarande spårlöst och kvinnor har mördats på grund av sitt syndiga leverne.
– De hade undermålig moral och blev rätteligen dödade av sina manliga släktingar, sa Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov om det hela helt nyligen.

Helt normalt.

Debatten som kom av sig

av Johanna Melén

Det har varit debatt i riksdagen om bonusar i statliga företag, på begäran av oppositionen. Snopet då kan man tycka att regeringen för bara ett par dagar sedan meddelade att det blir stopp för bonusar i de statliga företagen, i goda såväl som i dåliga tider.

Tjena, sa Vänsterpartiets Lars Ohly och undrade retoriskt om regeringens ”kovändning” berodde på övertygelse eller opportunism. Naturligtvis det senare sa Ohly och hänvisade till näringsminister Maud Olofssons tidigare uttalanden om att resultatbaserade löner är bra.

Men i grundfrågan var alla överens. Bonusar när företag går dåligt är inte rimligt och när kartan ritas om måste man anpassa sig efter den, som Folkpartiets Karin Pihlsäter sa. Regeringen har minsann tagit sitt ansvar och ritat om efter den nya kartan men vad vill oppositionen? undrade Pihlsäter, Olofsson och de andra allianspartiernas företrädare. Vill ni ha tillbaka ert gamla system, där det var fritt fram med bonusar? Vad vill ni egentligen? Men vi fick väl inget tydligt svar. I stället krav på ett riktigt regeringsbeslut, inte bara en dn-debattartikel.

AMF-skandalen och Wanja Lundby-Wedin då? Det hade väl suttit fint här, men det blev mest lite gliriga antydningar. Lars Ohly mådde nog bäst av alla. För han kunde riskfritt attackera både gigantiska pensionsavtal för AMF:s förre vd och regeringens nya politik i fråga om bonusar för de högsta hönsen i statens bolag.

En liten pudel

av Johanna Melén

Många har undrat varför LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin inte har gjort en så kallad pudel. Nu på eftermiddagen kom något som kanske liknar det.
I ett pressmeddelande skriver Lundby-Wedin:

– I årsredovisningen framkom att summan på pensionsinbetalningarna kraftigt översteg det jag trodde att vi i styrelsen hade beslutat. Jag reagerade och ifrågasatte detta men accepterade förklaringen att det var en effekt av tidigare pensionsavtal. Jag inser att jag inte borde ha nöjt mig med denna förklaring utan krävt en vidare granskning av de höga pensionsin­betalningarna, skriver hon.

Men några fler intervjuer ger hon inte. Wanja Lundby-Wedin inväntar nu AMF Pensions utredning om hur det gick till när förre vd Christer Elmehagen fick så väldigt mycket pengar.

En rörig historia

av Johanna Melén

Någon som kan skulle säkert i slagfärdiga termer kunna beskriva de senaste dagarnas händelseförlopp. ´

Först inga kommentarer alls, bortrest. Sedan kommentarer till nästan alla om oförståelse inför det som hänt och djupt bekymrad. Därefter krismöte med de egna och så helt plötsligt ett slag tillbaka. Två tidigare okända dokument har hittats. Kanske finns förklaringen till oförståelsen här! Det måste utredas och utredas snabbt. Det handlar så klart om LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och frågan om hur AMF:s förre vd kunde få så hiskeligt mycket i pension med hennes stöd i ryggen.

Den där utredningen blir naturligtvis jättespännande. Men fortfarande känns det lite oklart vad det är som ska utredas. För beloppen som upprört så många de finns ju där i de offentliga papprena, med eller utan utredning.

Med anledning av Wanja Lundby-Wedins brev till AMF:s oberoende revisorer om granskning av två för henne okända dokument skriver AMF på hemsidan:

 ”AMFs policy är att aldrig lämna ut interna arbetsdokument.”

Jag vet inte vad det innebär. En ny liten vända kanske. Det börjar bli en väldigt rörig historia.

Vinter-OS till badorten Sotji – en bra idé?

av Johanna Melén

Ryssland vann en viktig prestigeseger när man fick vinter-OS 2014 till Sotji, badorten vid Svarta havets östkust.

Nu ifrågasätter politikern Boris Nemtsov (i regeringen under Jeltsins tid, i dag oppositionell och en av kandidaterna till att bli ny borgmästare i Sotji) hur klokt det är att arrangera OS just här. I ett brev till president Medvedev, publicerat i tidningen Novaja Gazeta, radar han upp en lång rad invändningar: Sotjis infrastruktur är på Sovjetnivå, miljön hotas av de gigantiska byggprojekten, ekonomin i det av finanskrisen redan hårt ansatta landet lär inte förbättras, och vad ska alla storarenorna användas till, efter vintern 2014? I dag är det främst alpin sport som gäller i Sotji. Dessutom, skriver Nemtsov, tvingas en del av lokalbefolkningen iväg från sina hem för att ge plats åt OS-hysterin. Nemtsov föreslår i stället att Vinter-OS 2014 sprids över Ryssland, med den alpina delen kvar i Sotji. 

Medvedev lyssnar inte på sådant. I dag sa presidenten till ryska nyhetsbyrån Itar-tass att de problem som finns ska undanröjas. Tidplanen ska hållas. Vinter-OS till Sotji.

Synd för Nemtsov. Fast han har just nu lite annat att tänka på. I dag skulle han hålla en presskonferens om sin OS-kritik men på vägen dit blev han attackerad och fick salmiaksprit hälld över sig. Attacken utfördes av en kvinna som senare, enligt Novaja Gazeta, visade sig vara en förklädd man.

Många frågor till LO:s ordförande

av Johanna Melén

”Jag är grundlurad” säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin om det maffiga pensionsavtalet till AMF Pensions fd vd Christer Elmehagen.

Och nu ska hon tillsätta en utredning.

Vad ska utredningen utreda? Det står ju där i årsredovisningen. Nu ställer sig alla frågan: Kan inte Wanja Lundby-Wedin läsa, eller har hon inte läst? Oavsett vilken av frågorna som besvaras med nej blir följdfrågan den om hon då ska sitta i en styrelse och få 80 000 per år för att bland annat besluta i lönefrågor. En del frågar även om hon alls bör sitta kvar som LO:s ordförande och alla hänvisar till Stig Malm, som avgick efter ett liknande fett pensionsavtal.

 

Prognos osäker

av Johanna Melén

Prognoser är ju alltid bara prognoser och nu för tiden ganska kortlivade. Det är illa säger man först för att ett par eller några månader senare säga att det är faktiskt ännu värre. I dag var det Arbetsförmedlingens tur. Prognoschef Tord Strannefors säger till Rapport att arbetslösheten nästa år kommer att nå 10 procent, inte 9, som man sa i december.

Jag längtar till dagen då en prognos, om än bara en prognos, omvärderas åt andra hållet.

Björklund fick sista ordet

av Johanna Melén

– Vi får ett försvar som faktiskt kan användas, sa försvarsminister Sten Tolgfors när han presenterade inriktningen för Sveriges försvar i dag.
Tolgfors var nöjd och ganska nöjd är även Folkpartiledare Jan Björklund, med ett förflutet inom det militära.
Det var ju han som tog upp behovet av en kursomläggning mot ett mer offensivt försvar tidigare i år. Då fick han kritik, bland annat från Tolgfors. Men nu har Björklund fått gehör – bland annat när det gäller förmågan att försvara Gotland. Fast helt nöjd är han inte.
”Jag hade gärna sett att vi hade kommit ännu längre, men riktningen är nu rätt”, skriver Björklund i sitt nyhetsbrev.
Sten Tolgfors har skrivit om dagens prop i sin blogg. En sådan har ännu inte statsminister Reinfeldt som däremot har lanserat en bilddagbok. Här kan vi följa honom från pansarterrängbilen i Afghanistan till praktiska gymnasiet i Borås.
På måndag besöker han Lugnås och båtfabriken där. Jag kan bara gratulera. Det är en sann metropol (har själv bott där i 18 år). Här finns en kiosk, en slakteributik och en hel båtfabrik. Invigd av kungen faktiskt.

Sida 1 av 3
  • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Elliot Morseth Edvinsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB