Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för April 2009

- Sida 1 av 6

Rödgröna skuggbudgetar

av Johanna Melén

Jag längtar till nästa vår.
Då är det 2010, valår, och kanske presenterar de rödgröna en gemensam vårskuggbudget.
Nu är det 2009 och vi får läsa tre olika.

En del är gemensamt. Rotavdraget som presenterades redan förra veckan. I dag en fordonssatsning med bland annat en skrotbils- och miljöbilspremie.
Skattefrågorna skiljer, ingen är nöjd med den andra, och Vänsterpartiet vill satsa stort på järnvägsbyggande.

Regeringsalliansen kommenterar såklart mer än gärna. Folkpartiledare Jan Björklund undrar om det är Lars Ohly som ska bli finansminister i en eventuell rödgrön regering.
I morgon är Miljöpartiets Maria Wetterstrand gäst i Aftonbladets och Svenska Dagbladets utfrågningsprogram Korseld. Kanske någon mer klarhet i planerna kring ett framtida samarbete där.

Examen gör comeback

av Johanna Melén

Aktuellt på AMF, 22 april:
Ny ordförande utsedd till AMFs styrelse

Aktuellt på AMF, 28 april:
Lennart Jeansson blir inte ny ordförande för AMF

AMF-historien rullar vidare. Efter att styrelsen gett alldeles för mycket i pension till förre vd Christer Elmehagen meddelade både styrelsens ordförande Göran Tunhammar och LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin att de inte längre ställer upp till omval som AMF-ledamöter.
Så man föreslog en ny ordförande: Lennart Jeansson, styrelseordförande i bland annat sjätte AP-fonden. Men så skrev Jeansson ett brev till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin där Jeansson talade om att han vill genomföra stora förändringar av LAS och turordningsreglerna.
Och nu säger LO nej tack till Jeansson.

– En ordförande i AMF har givetvis full frihet att ha personliga åsikter. Jag finner det dock direkt olämpligt att Lennart Jeansson på detta sätt agerar i direkt konfrontation med en av ägarna, säger Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.
Till TT säger hon att en utnämning av Jeansson skulle ha gjort hennes medlemmar förbannade. Och fler förbannade medlemmar är nog det minsta som Lundby-Wedin önskar sig just nu.

En annan sak som hände i dag var att utbildningsminister Jan Björklund lämnade sina förslag till en ny gymnasieskola. Ny och ny. När jag gick ut gymnasiet 1995 var systemet på väg att ändras. Med Björklunds förslag återgår rätt mycket till vad som gällde då. Mitt gamla humanistiska program kommer tillbaka och så får framtidens gymnasieelever uppleva samma sak som inte jag, men mina föräldrar fick uppleva: Examen.

Skynda till tåget

av Johanna Melén

Moderaternas kommunala rikskonferens håller på att packa ihop. Och jag måste skynda till tåget.
Noterar att en del bloggläsare tycker att jag borde tänka på de fattiga och svältande istället för att klaga på att det bara finns skinksmörgåsar här.
Då säger jag bara: Om vi åt färre skinksmörgåsar skulle naturens tillgångar räcka längre och till betydligt fler människor än i dag.

Ord och inga visor alls

av Johanna Melén

Han gick vidare över Krisen och till det som regeringen har gjort – och så var han inne på välfärdens kärna.
Det finns ingen mirakelkur när krisen är så djup som den är, sa Reinfeldt.
Det går inte att lova guld och gröna skogar. Han lovade bara en sak: att hålla emot krav på utgiftsökningar för att inte försätta Sverige i en situation där nedskärningar och skattehöjningar följer.
Sedan kom det stora anfallet.
Det riktade sig mot Socialdemokraterna och partiledare Mona Sahlin.
Han beskrev oppositionen som små barn som slåss med pinnar och skriker, utan att kunna förklara varför. Som bara kritiserar och kräver mer – utan att ta ansvar för den egna politiken.
Han beskyllde dem för ofinansierade skattesänkningar och utgiftsökningar. En politik som Göran Persson och Pär Nuder aldrig hade gått med på, enligt Reinfeldt.
Han lovade:
– Vi kommer att gå till val på att bekämpa den ansvarslöshet som dagens socialdemokrati representerarar.
Ord och inga visor alls. Kongresshallen i Örebro jublade.

”Att hålla ihop EU är en utmaning”

av Johanna Melén

Det var berättelsen om Kulu, om hur människor lämnade staden för Sverige, för att sedan komma tillbaka med nya pengar som skapade välstånd. Om det handlar det europeiska och turkiska projektet, sa Fredrik Reinfeldt.
– Vi ska bejaka människors vilja att komma hit. Det är om detta vårt ordförandeskap och EU-parlamentsvalet ska handla, sa Reinfeldt och var inne på det stundande svenska ordförandeskapet.
Klimatet.
Vårt sätt att leva är inte hållbart. Det är ett hot, men det går att göra något åt det, sa Reinfeldt och menade att detta är bara möjligt om länder, som de i EU, samarbetar.
– Tro inte att det blir enkelt. Att hålla ihop EU är en utmaning. Om vi inte hade haft EU så kan jag berätta att väldigt många länder inte hade gjort de ansträngningar som vi nu har kommit överens om, sa Reinfeldt.

”Sweden, Sweden, Sweden”

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt började i bilen in mot den lilla staden Kulu, söder om Ankara. Bredvid satt borgmästaren som inte kunde engelska, så när som på ett ord: Sweden.
Han pekade mot det ena huset efter det andra: ”Sweden, Sweden, Sweden”.
I Kulu har nästan alla någon koppling till Sverige. De kom hit på 60-talet och arbetade som svetsare eller pizzabagare, berättade Fredrik Reinfeldt
Så fungerade det då, på 60-talet. Så bra det fungerade då, menade Reinfeldt.
Sedan byttes politiken och de som kom hit var inte längre arbetskraftsinvandrare, utan bara invandrare som gjordes beroende av bidrag.
– Det är en annan svensk historia, sa Reinfeldt.

Pulpeten putsas

av Johanna Melén

Nu ska partiledare Fredrik Reinfeldt tala. Ett genomskinligt talarbord putsas och utrikesminister Carl Bildt och hans fru, EU-parlamentskandidaten Anna Maria Corazza Bildt kommer ner för trappan.

– Fy på er, sa Tolgfors

av Johanna Melén

Två moderata ministrar, försvarsminister Sten Tolgfors och handelsminister Ewa Björling frågar ut fem moderata kandidater till EU-parlamentet.
En ganska vänlig utfrågning, alltså.
Men Sten Tolgfors var i alla fall lite lätt skämtsamt kritisk till publiken som applåderade parlamentarikern Christofer Fjellner för hans kamp för snuset i EU,men inte för hans arbete i vårdfrågor.
– Fy på er, sa Tolgfors.

”Moderat hyckleri”

av Johanna Melén

Moderata kommunalråd ska satsa på välfärdens kärna i dessa bistra tider. Det är nu ett väl intrummat budskap.
Hur ska det gå till? undrar Socialdemokraterna.
För i sin infrastrukturproposition har regeringen aviserat att hämta hem 30 miljarder kronor från landsting och kommuner för att bekosta vägbyggen runt om i Sverige.
– Det är hyckleri som moderaterna ägnar sig åt, säger Lena Hallengren, socialdemokrat och ordförande i riksdagens trafikutskott.
– Man kan inte uppmana kommunerna att satsa på välfärd samtidigt som man vältrar över 30 miljarder i infrastrukturkostnader.
Märkligt resonemang, tycker Frank Nilsson, pressekreterare åt Maud Olofsson och i dag också för infrastrukturminister Åsa Torstensson.
– Den kommunala medfinansieringen är helt frivillig, säger han till Aftonbladet.
– Ett bra exempel är en infartsled till Värnamo kommun, där Värnamo kommun går in och tar en del av kostnaden. Socialdemokraterna gör en ganska annorlunda koppling.

Skinka, skinka, skinka

av Johanna Melén

Det är inte lätt att vara muslim eller vegetarian på Moderaternas kommunala rikskonferens.
Skinka skinka skinka.

Sida 1 av 6