Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Partiledardebatt

av Johanna Melén

Partiledardebatten i Sveriges Television är slut. Sista ämnet var valet till Europaparlamentet. Statsminister Fredrik Reinfeldt hade förståelse för att inte lika många tänker gå och rösta som i ett riksdagsval. Det handlar ju trots allt bara om 18 svenska platser i ett gigantiskt parlament. KD-ledaren Göran Hägglund pratade sig varmare för valet. EU-parlamentet har fått mer makt, kommer att få mer makt och därför är valet viktigt.

Sedan var det slut med kramkalas i studion. EU-valet fick en undanskymd roll bakom de stora inrikespolitiska frågorna. Skatterna, jobben, a-kassan, pensionärerna, skolan, klimatet – och fildelningen. Att fildelningen skulle få en egen period i en partiledardebatt var väl rätt så otippat för något år sedan. Men nu är det en röstvinnande fråga och alla måste förhålla sig. Mona Sahlin berättade att hon, Lars Ohly och Maria Wetterstrand inför debatten diskuterat just fildelningen. Hon sa att slutsatsen var att ett samlat grepp måste tas kring alla de frågor där integriteten är i centrum och radade upp FRA-lagen, Ipred-lagen, Telekompaketet. Jag förstod inte riktigt vad hon menade. Det är ändå lite svårt att jämföra signalspaning med fildelning.

Det mest intressanta med kvällens debatt var väl annars att där nu faktiskt stod två block mot varandra som båda vill regera efter nästa val. Sahlin, Ohly och Wetterstrand erkände att de inte var överens om en hel del, men att de skulle, absolut, vara det om ett år eller så. På andra sidan en allians som talade om ansvar och prioriteringar när den globala finanskrisen slår också mot Sverige.

Några konkreta besked? Det blir skattehöjningar om de rödgröna vinner valet men fortfarande oklart för vilka grupper. Det lär inte bli en ny folkomröstning om euron under nästa mandatperiod för bara KD och FP är för.

Det mesta hade redan sagts och jag fick intryck av att alla var lite trötta. En intensiv vår, ja ett intensivt halvår har varit och nu väntar ett val som blir inrikespolitiskt viktigt med tanke på den osäkra opinionen. Mest på hugget var kanske Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Jan Björklund. Björklund har en förmåga att alltid driva väldigt mycket folkpartipolitik även med Reinfeldt och de andra allianskollegorna vid sin sida. I dag var det euron framförallt. Med euron fixar vi det mesta, från jobben – till freden, enligt Björklund.