Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Ett ganska lustigt sällskap

av Johanna Melén

Tittade just på SVT:s Agenda. Det handlade till stora delar om valet till Europaparlamentet och var ganska underhållande men inte särskilt glasklart  för den som ville få röstvägledning.

Först var det ”huvudmotståndarna” – Socialdemokraternas Marita Ulvskog mot Moderaternas Gunnar Hökmark. Tesen var: Står huvudmotståndarna verkligen så långt ifrån varandra som de vill ge sken av? Är det i själva verket inte så att de bittra fienderna röstar ganska mycket på samma sätt i parlamentet och driver i princip samma frågor inför valet?

Ulvskog och Hökmark kämpade för att visa hur olika de ser på sakernas tillstånd och Hökmark förklarade hur det faktiskt går till i parlamentet, han har ju suttit där i fem år, Ulvskog fattar ingenting och vi som tittade blev inte särskilt mycket klokare heller. Bara ett var helt säkert: Marita Ulvskog och Gunnar Hökmark vill för allt i världen inte vara överens.

Sen var det småpartiernas tur, Gudrun Schyman, Feministiskt initiativ, Sven-Olof Sällström, Sverigedemokraterna och Christian Engström, Piratpartiet. De pratade kvinnor och män, fildelning och om vem som stulit vad från Sverige. Gudrun Schyman tog bitvis över utfrågarrollen och pressade Sven-Olof Sällström som inte kunde svara så att i alla fall jag begrep.

Kontentan blev ändå några ganska roliga citat:

”Ni har en så unken kvinnosyn så att man storknar” (Gudrun Schyman om Sverigedemokraterna)

”Datanördar är tyvärr mest killar” (Christian Engström om att Piratpartiet inte har någon uttalad politik på jämställdhetsområdet)

”Vem är det som har stulit vad från vem?” (Gudrun Schyman om Sverigedemokraternas paroll ”Ge oss Sverige tillbaka”)

Gudrun Schyman sa också att ”Vi är ett ganska lustigt sällskap som sitter här”, och utifrån diskussionen kan man kanske ge henne  rätt. Det hela avslutades med att fastställa i vilka partigrupper de tre vill hamna i, om de kommer in i parlamentet. Sverigedemokraterna vill sitta sida vid sida med bland annat italienska Lega Nord medan enfrågepartierna Piratpartiet och Fi mycket väl skulle kunna hamna i samma grupp: De gröna, och vi förstod i alla fall en sak: Europaparlamentet är inte som Sveriges riksdag men mycket klokare än så blev i alla fall inte jag.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joel Holmgren och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB