Ipred-premiär i debatten
avLars Ohly i talarstolen.
– EU:s makt har ökat, säger Ohly.
Mer makt dit, men ingen makt hit. Det motsätter sig Vänsterpartiet. (Nu är det riktigt glest i bänkraderna. Fredrik Reinfeldt är en av få som håller sig kvar. Han måste nog).
Lars Ohly pratar om eliternas syn på folkomröstningar. Röstar man fel – ja då måste man rösta igen, eller så röstar någon annan åt en. Som i Irlands fall, där folket sa nej till Lissabonfördraget och där nu en ny folkomröstning ska hållas.
Som första partiledare tar Lars Ohly upp Ipred-lagen och Telekompaketet. Demokratin är i fara med den här synen på mänskliga rättigheter, säger Lars Ohly. Bara tack vare Vänsterpartiets parlamentariker Eva-Britt Svensson fick man in en skrivning om att domstolsbeslut ska krävas för att stänga av någon från internet, säger Ohly.
Lite överraskande att ingen annan har tagit upp de frågorna. De som är så heta nu och som kan ge Piratpartiet en plats i EU-parlamentet.
Lars Ohly tar upp EU:s höga murar mot omvärlden, pratar arbetarnas rättigheter och så – som alla andra – om klimatet.
Och så tar han upp EU-parlamentarikernas nya löner. Inte längre riksdagslönen på 54 500 kronor, utan över 80 000 kronor. Det spär på politikerföraktet, säger Lars Ohly. Och därför är det viktigt att gå och rösta. Rösta in sådana som ifrågasätter och säger nej. Det är väldigt enkelt för Lars Ohly att säga. För hans toppkandidat skänker bort det mesta och behåller sin gamla kanslisekreterarlön på 22 000 kronor.