Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Reinfeldt, Sahlin och EU

av Johanna Melén

Det är reklampaus i TV4:s program Kvällsöppet där just nu statsminister Fredrik Reinfeldt står vid samma runda bord som Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin. EU-valsdebatt och Reinfeldt började med att konstatera att han är en modig person. Han vågade inleda med att säga att han och Sahlin är överens om ganska mycket när det gäller EU-samarbetet. Euron och Lissabonfördraget säger båda ja till, till exempel.

Sedan blev det det gamla vanliga. Jag är spara, sa Reinfeldt, Mona Sahlin är den slösaktiga. Vi vill ta ansvar när det är kris, inte låna mer pengar än vad vi har, som de i USA gjorde, som utlöste krisen, menade Reinfeldt.

Vi ska spara i goda tider, sa Mona Sahlin. Som vi gjorde när vi hade makten. Men i dåliga tider ska vi investera och satsa. Bygga bostäder, till exempel. Men vi ska inte, som Reinfeldt gör, sänka skatterna för de miljarder som kunde ha investerat oss ut ur krisen, menade Sahlin.

Nu är reklampausen slut och det är Laval och Vaxholmsdomen och tolkningen av den. Mona Sahlin säger att den hotar svenska modellen. Det här måste rättas till på EU-nivå. Lika lön för lika arbete.

Vi får kanske göra någon justering i svensk lagstiftning. Domen hotar inte svenska modellen, säger Fredrik Reinfeldt. Och vi ska inte lämna frågan till 27 europeiska länder. För då vet man aldrig vad som händer.

Det där handlar om EU. Det gör en hel del annat också. Men när partiledarna möts i debatter inför EU-valet blir det ofta väldigt mycket inrikespolitik. När EU-parlamentskandidaterna möts blir det av naturliga skäl betydligt mer EU-parlament. Det som valet handlar om. Så visst är det kul med partiledardebatter. Kanske lite lite roligare än EU-kandidatsdebatter. Men för att ge röstvägledning åt velande EU-medborgare är väl den senare debattypen ändå den bästa, just nu i alla fall.

 

 • Tjänstgörande redaktör: Elliot Morseth Edvinsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB