Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Sahlin om Reinfeldt: Du är desperat

av Johanna Melén

EU-duell i SVT:s Agenda mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledare Mona Sahlin. Jobb, vård, klimat och lite lite fildelning var kvällens ämnen.
Till skillnad från en del andra partiledardebatter inför EU-valet ansträngde sig både Reinfeldt och Sahlin att faktiskt prata EU, inte bara inrikespolitik.

Jobben: Sahlin vill att EU-länderna gemensamt ser till så att lika lön för lika arbete ska gälla i hela unionen. Det ska inte vara de med lägsta lönerna som får jobben. Så kan det bli efter EG-domstolens beslut i det så kallade Vaxholmsmålet. Nej, nej, sa Reinfeldt. Vi har gått igenom domen. Den svenska modellen hotas inte. Men allra mest pratade han om att jobbfrågan främst handlar om ordning och reda i de offentliga finanserna. Och här spelar EU en roll med sin stabilitetspakt, den pakt som hotas av Mona Sahlins ofinansierade utgiftsförslag, menade Reinfeldt och lite inrikespolitik smög sig in ändå. Sahlin pratade som alltid om Reinfeldts skattesänkningar och hur oansvariga de är.

Vården: Här var enigheten ganska stor. Bra att få vård i andra länder, särskilt om det gör att köerna blir kortare. Sahlin vill att patienterna ska ha ett godkännande på förhand med sig ner till Europas sjukhus. Reinfeldt konstaterade att frågan ännu inte är färdigförhandlad på EU-nivå.

Klimatet: Rätt så eniga här också. Sverige ska hjälpa till med utsläppsminskningar i u-länder, jättebra, tyckte båda. Men Sahlin ville inte glömma bort att vi ska göra mer här hemma också. Reinfeldts ambitionsnivå är för låg, tyckte hon.

Piratpartiet och fildelningsfrågan ägnades liten tid och frågeställningen handlade om varför de etablerade partierna inte når de 18 – 24-åringar som allra mest stöder Piratpartiet. Reinfeldt svarade med ett konstaterande:
– Den gruppen är svår att nå överhuvudtaget. Hur många mellan 18 och 24 år följer den här debatten?

En ganska stillsam debatt mellan statsminister och oppositionsledare. Mona Sahlin har börjat använda sig av en ny taktik. Flera gånger anklagade hon Reinfeldt för att vara ”Desperat”.  Bland annat när Reinfeldt hävdade att Sahlins alla utgiftsförslag är ofinansierade. Exakt varför Reinfeldt skulle vara desperat framgick inte. Reinfeldt menade att han bara sa som det var. Han håller sin gamla taktik levande: Att framställa sig själv som den stora spararen och ansvarstagaren mot slöserskan och ansvarslöshetens drottning, Mona Sahlin.

På torsdag är det slutdebatt mellan partiernas toppkandidater som till skillnad från Reinfeldt och Sahlin inte vill till Rosenbad, utan till Bryssel.

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB