Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för June 2009

- Sida 1 av 5

Perssons råd till Reinfeldt

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt har en stor svaghet när han blir EU:s ordförande den 1 juli.

Han har aldrig varit kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm. Ingen annanstans heller, för den delen.

Det hade Göran Persson när han ledde EU 2001. Och som man gör på ks-mötena i Katrineholm, så gör man också på möten med EU:s alla ministrar. 

– Det satt 15 stycken farbröder kring bordet i Katrineholm. Det satt 15 farbröder kring bordet i Bryssel. Och där fanns i stort sett samma typer, sa förre statsminister Göran Persson i Aktuellt i går.

Oj vad han mös där med sina goda råd till efterträdaren som nu står inför sin tid i världspolitiken. Men aj aj aj som han har strulat till det – redan innan det har börjat. Kritiserat Gordon Brown för Storbritanniens dåliga finanser, fått Sarkozy att stanna hemma från en Sverigeresa. 

Så skulle aldrig Persson ha gjort. Nä nä, ska man leda EU ska alla vara med. Fler nätverk, Reinfeldt! sa Persson.

Om Reinfeldt lyssnade? Tror inte det. Tror att han mest fylldes av en stor irritation. 

Debatten är över

av Johanna Melén

Debatten i riksdagen är över.

En sammanfattning:

EU-valet analyserades ut och in.

Bra att valdeltagandet ökade. Bra att det var ett val om sakfrågor, inte ja eller nej till EU.

Men aj så tråkigt att det inte gick så bra för M och S.

Slutsats av detta: Vi måste lyssna bättre på ungdomarna. Vi måste ta deras liv på nätet på större allvar men också deras oro för våld och hot och deras brist på jobb och bostad.

Mona Sahlin var i den här debatten ungdomarnas allra bästa vän medan Maud Olofsson välkomnade Piratpartiet till den liberala gruppen i Europaparlamentet.

Moderatledare och statsminister Fredrik Reinfeldt var allra mest Europas ledare och pratade om det viktiga svenska ordförandeskapet och alla viktiga frågor som nu läggs på Sveriges axlar. Allas blickar mot Sverige. Nu gäller det. Det är allas ansvar, sa Reinfeldt.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin tog en tur till Teheran men stannade annars mest här hemma och pratade om en politik som ska hjälpa unga till utbildning, jobb, bostad och framtidstro. Hon betonade samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och pratade mycket om den politik de tillsammans vill föra.

Maud Olofsson pratade om företag och energi. Göran Hägglund pratade om vårdköer. Jan Björklund pratade skola och ansvar. Lars Ohly och Peter Eriksson pratade om orättvisor i Sverige.

Någon önskade glad sommar och någon tackade för ett spännande riksdagsår. Nu är det sommarlov och kanske var någon lite trött så här på slutet.

Jan Björklund kallade Peter Eriksson för Lars Ohly och Göran Hägglund höll så när på att kalla sig för socialdemokrat.

I höst är det ett år kvar till riksdagsvalet. Gapet mellan blocken minskar, arbetslösheten stiger, Sverige ska för ett halvår stå i Europas centrum och Piratpartiet har tagit plats i EU-parlamentet.

Om partiledarna alls får någon tid i hängmattan i sommar kommer nog blickarna mot himlen undra: hur sjutton ska jag få väljarna att tycka om just mig. 

Eriksson till anfall mot Moderaterna

av Johanna Melén

Miljöpartiets Peter Eriksson är sist ut i talarstolen. Han går till hårt angrepp mot Moderaterna. Dessa nymoderater som, enligt Eriksson, stått i spetsen för den uppdelning som nu äger rum i Sverige. Där skattesänkningar för rika har bekostats med sämre social trygghet för de utsatta.

Regeringen sa att jobb alltid är bättre än bidrag och ersättningssystem, säger Eriksson.

Nu ser vi resultatet. Det är en växande grupp sjuka och arbetslösa som tvingas leva på socialbidrag.

Eriksson varnar för det som sker när den så kallade rehabiliteringskedjan träder i full kraft vid årsskiftet. Då har tiden gått ut för att vara sjuk enligt de nya regler som trädde i kraft i juli förra året.

Miljöpartiets Peter Eriksson pratade ovanligt lite om miljö, mer om ett kallt och hänsynslöst Sverige. Sverige skulle må bättre av en lite mer human politik. En sån som Eriksson, Ohly och Sahlin står för, enligt Eriksson.

Konstigt att inte Fredrik Reinfeldt begärde replik på detta. Peter Eriksson levererade ett frontalangrepp mot just Fredrik Reinfeldts parti. 

Kraftig minskning för (S)

av Johanna Melén

Samtidigt som partiledardebatten pågick i riksdagen kom SCB:s partisympatiundersökning.

Senaste mätningen gjordes i november och jämfört med den har gapet mellan blocken minskat. S+V+MP leder fortfarande, nu med 48,3 procent av rösterna mot allianspartiernas 45,3 procent. Men det är en minskning av gapet med 5,8 procentenheter – till oppositionens nackdel.

Förklaringen är underbar läsning för Fredrik Reinfeldt och dyster läsning för Mona Sahlin. Han har tagit hennes röster. Socialdemokraterna minskar med 5,6 procentenheter jämfört med november. Moderaterna ökar med 5,2 procentenheter. 

Ohly: Grattis, regeringen!

av Johanna Melén

Utrikespolitik i inrikesdebatten. Både Mona Sahlin och Jan Björklund har tagit upp situationen i Iran och hotet mot de som kämpar för en demokrati. Lars Ohly började också i Teheran, gick vidare till Israel och Palestina och pratade om terrorn mot palestinier i Gaza. De viktigaste frågorna internationellt just nu, sa Ohly.

Men det finns viktiga frågor i Sverige också. Under dagens debatt har Lars Ohly med större eller mindre framgång gratulerat i tur och ordning Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund till att ha lyckats med sin politik. De har lyckats skapa större orättvisor inom bostadspolitiken, vården och skolan.

Han fortsatte i sitt anförande. Han gratulerade regeringen och drog därefter slutsatsen att Sverige behöver något väsentligt bättre än den högerregering som nu styr. Sverige behöver, sa Ohly, en politik för jobb och sysselsättning. En politik som satsar på järnväg, förnyelsebar teknik, satsningar på bostadsbyggande, välfärdspolitik som inte spär på arbetslösheten och tvingar lärare och sjuksköterskor att gå hem.

Snart kommer regeringsföreträdarna fråga hur Ohly har tänkt finansiera allt det här.

 

Hägglunds uppkäftiga nätproffs

av Johanna Melén

Annars pratade Göran Hägglund vård, EU-val och ekonomisk kris och ansvar för den.

Men han kritiserade också Socialdemokraternas flört med Piratpartiet. Det är i alla fall hans tolkning av partiets hållning i fildelningsfrågan. Hägglund kallade fildelningsförespråkarna för ”uppkäftiga nätproffs” och undrade om Socialdemokraterna verkligen håller med dem. Ser de då likadant på patentskyddet? Ska det också luckras upp, och därmed riskera viktig forskning?

– Kan du förklara hur ni har tänkt? För ni ser väl inte till de politiska trenderna först? För det kallas populism, sa Hägglund.

Mona Sahlin valde att inte svara på frågorna. Och det var faktiskt lite otydligt vad Hägglund menade. ”Uppkäftiga nätproffs”. Räkna med deras vrede.

 

Vad sa Göran Hägglund?

av Johanna Melén

Det blev ännu roligare när KD-ledare Göran Hägglund gick upp i talarstolen.

– Jag som socialdem… nej jag menar socialminister.

Jobbig felsägning i Sveriges riksdag. Men stämningen blev plötsligt väldigt uppsluppen. 

Kan Björklund se skillnad på Ohly och Eriksson?

av Johanna Melén

Jag undrar hur taktiksnacket har gått inför dagens partiledardebatt.

Är det så att folkpartiledare Björklund fått uppdraget att ställa alliansens ansvar mot oppositionens ansvarslöshet för att statsminister Reinfeldt istället ska få ägna sig åt Sveriges ansvar för hela EU.

Det kan man i alla fall gissa efter Jan Björklunds anförande. Han ställde Sveriges två regeringsalternativ mot varandra: Det rödgröna som både ökar underskotten och höjer skatterna. Den eniga regeringsalliansen som står för en ansvarsfull ekonomisk politik som kommer att ta Sverige ur krisen.

Jan Björklund säger att oppositionens politik måste nagelfaras och granskas. Visa att till exempel ett vårdbiträde skulle få utgiftsökningar med 1 000 kronor genom oppositionens ja till skattehöjningar.

En nöjd Jan Björklund analyserade också EU-valet. Han sa inte att det gått lysande för hans eget parti, det visste ju alla redan. Istället pratade han om trendbrottet i det svenska EU-valet. Väljarna missnöjesröstade inte som vanligt mot sittande regering. Nej, regeringspartierna fick tillsammans fler röster än oppositionen.

Mona Sahlin ifrågasatte analysen. För enligt SVT:s vallokalsundersökning var det ganska många av Folkpartiets väljare som sa att de inte skulle ha röstat på Folkpartiet om det varit ett riksdagsval. Marit Paulsen-effekten kallas det visst.

 Roligast hittills blev sedan Björklunds replikskifte med Peter Eriksson. Två gånger lyckades han kalla Eriksson för Lars Ohly. Mest av alla skrattade Lars Ohly. 

 

Ohly: Grattis, Centerpartiet

av Johanna Melén

Vänsterledaren Lars Ohly fortsätter med sin strategi i dagens partiledardebatt: Att gratulera regeringen. Tidigare gratulerade han Reinfeldt för bedriften att öka bostadslösheten i Sverige. Nu gratulerar han Maud Olofsson till att ha lyckats med större orättvisor i vårdpolitiken. Det är vårdval Stockholm i skottgluggen. Bättre vård för Djursholmsbon, sämre vård för förortsbon, säger Ohly.

Maud Olofsson håller naturligtvis inte med Lars Ohly. Köerna måste bort, tillgängligheten öka. Därför är det väldigt märkligt att som Vänsterpartiet säga nej till privata alternativ. Utan det förlorar männsikor möjlighet att välja själva. Människor vill välja själva, säger Olofsson. 

Olofsson hoppas på Koenigsegg

av Johanna Melén

EU-valet fortsätter att sätta spår i partiledardebatten. Alla pratar om ungdomar. Om att förstå deras frågor, att lyssna på dem. Och Maud Olofsson går längst genom att välkomna förhandlingar med Piratpartiet om ett medlemskap i EU-parlamentets liberala grupp.

I sitt anförande tog Maud Olofsson också upp gårdagens stora nyhet: Det är svenska Koenigsegg som vill bli Saabs nya ägare.

– Jag hoppas att det här är sanna entreprenörer med tillräckligt mycket pengar, sa Olofsson.

Hon är samtidigt glad och nöjd över att regeringen stod emot alla krav på stöd till bilindustrin. För hade de lyssnat på bland annat oppositionen, ja då hade vi i dag haft sex miljarder i ett konkursbo i USA, sa Olofsson. 

Sida 1 av 5