Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”Främlingsfientligheten stärks under ekonomisk kris”

av Johanna Melén

Debatten är tillbaka efter Aktuellt. Från Nederländerna får vi rapporten att ett främlingsfientligt parti har gått starkt framåt (nederländerna röstar i dag). De kommer att få platser i parlamentet. 

Mårten från Brösarp undrar hur vi ska stoppa högerextremismens frammarsch i Europa.

– Inte ge efter för deras lösningar på problemen, säger Carl Schlyter.

Lena Ek tror på ungdomsutbytet mellan skolor i Sverige och övriga Europa. Då får man vänner och lär sig förstå varandra. Lite naivt kanske. Men det tycker Lena Ek. 

Sedan är det viktigt att politikerna väger orden och inte främjar främlingsfientliga grupper, säger Ek. 

Marit Paulsen tycker att EU ska ta emot fler flyktingar.

– Vi har en skyldighet, säger Paulsen.

Södertälje tog emot fler irakiska flyktingar efter kriget än vad USA gjorde. Det säger en hel del, säger Paulsen. Hon vet inte hur man ska integrera alla. Men man ska inte bara säga nej. Unga människor får inte dö på Medelhavets vågor år efter år. Vi ska inte ha en fästning Europa, säger Paulsen. 

Eva-Britt Svensson håller med och tycker att EU ska förändra hela flyktingpolitiken. I dag är den helt inhuman. Människor ska på ett legalt sätt kunna ta sig in i EU. 

Marita Ulvskog säger att det är svårt att inte ha en gemensam asylpolitik i EU. Vi har gränser utåt men inga utåt. Då krävs det gemensamma beslut. Ulvskog tror att bästa sättet när det gäller att bekämpa högerextremismen är att investera i jobb.

Ella Bohlin vill inte åternationalisera flyktingpolitiken. Då kommer vissa länder sluta sig. Med en gemensam politik blir det miniminivåer. Då måste alla hjälpa till. 

– Vi ska ha ett generöst och öppet Europa, säger Bohlin. 

Sören Wibe säger att de främlingsfientliga krafterna stärks av en ekonomisk kris. Han minns 30-talet och Hitler. De här frågorna ska styras på nationell nivå. Annars blir det en hårdare politik, tror Wibe.