Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Arkiv för August 2009

- Sida 1 av 7

Borg i centrum

av Johanna Melén
borg.jpg

Anders Borg i centrum.

I morse sa han:

– Det är absolut nödvändigt att Alliansen får fortsatt mandat också nästa period.

Hans förklaring var enkel: det är bara sittande regering som klarar av att ta Sverige ur krisen. Den rödgröna oppositionen klarar det inte, sa Borg. Han ägnade mycket tid åt de rödgröna och senare i pressrummet sa han att skiljelinjen mellan blocken i den kommande valrörelsen är tydlig: bidragslinje mot arbetslinje.

Jag funderar över en annan sak.

Det kanske även är absolut nödvändigt för de nya Moderaterna att få fortsatt mandat också nästa period. För blir det inte så, och Anders Borg inte får vara i centrum längre, kommer han bita i då – i opposition? Eller Per Schlingmann, partisekreteraren? Hur kul är det att bli partisekreterare i opposition och vad ska Borg göra? Bli chefekonom för Moderaterna igen? I opposition?

Till skillnad från personer som Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin är Borg och Schlingmann inga gamla yrkespolitiker. De har ingen riksdag att gå tillbaka till om de förlorar valet.

Och vad händer med de nya Moderaterna om nyckelpersonerna bakom försvinner?

Det är mycket som står på spel det närmaste året.

Moderatstämman fortsätter till och med söndag. I morgon ska en ny försäkran för moderata förtroendevalda antas. Bland annat ska de lova ”att vara ett föredöme och iaktta god moral, till exempel iaktta försiktighet vid ekonomiska transaktioner, särskilt med andras pengar.”

Det missar jag. Tåget hem går om 30 minuter.

Littorin: Väljarna är inte dumma i huvudet

av Johanna Melén
littorin.jpg

– Väljarna är inte dumma i huvudet, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (den här Moderatstämman mest omtalad för sitt nyanlagda skägg).

Moderaterna har just sagt sitt om arbetsrätten, de har sagt ja till den, precis som Littorin ville.

En moderat sa att valet nästa år står på spel om partiet luckrar upp lagen om anställningsskydd. Fel, enligt Sven Otto Littorin. Lagen ska bevaras som den är av andra skäl. För väljarna är inte dumma i huvudet.

– Det blir inte fler jobb genom att vi ändrar i turordningsreglerna. Det som ger fler jobb är företag som växer, som vågar anställa och framförallt att kunderna återvänder till ekonomin. Man ska inte övertaktisera. Väljarna är inte dumma i huvudet. De begriper sådant här, säger Littorin till Aftonbladet.

De unga väljarna då? Moderaterna är svaga där. Ungdomsförbundet ser en koppling till partiets åsikt i fråga om arbetsrätten. Det gör inte Sven Otto Littorin.

– Jag tror inte att den kopplingen är särskilt stark. Jag tror att många unga reagerar på att det blir svårare att ta sig in på arbetsmarknaden. Ja, då ska vi göra det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi ska koppla utbildningssystemet starkare till arbetsmarknadens behov och efterfrågan, vi ska se till att möjligheterna till vidareutbildning blir fler och så vidare. Men det blir inte fler jobb genom att man sparkar ut en annan grupp människor.

 

Ja till bevarad arbetsrätt

av Johanna Melén

De nya Moderaterna fortsätter att försvara arbetsrätten, inklusive turordningsreglerna där sist in först ut gäller.

För att få med sig en del av kritikerna hade man kompromissat sig fram till ytterligare lite text, som att: ”forskning visar dock att arbetsrätten, även om den inte avgör den totala nivån på arbetslöshet och sysselsättning, kan skapa en situation där vissa grupper (läs unga och invandrare) får en svagare förankring på arbetsmarknaden och svårare att få jobb.”

Stämman sa också ja till en annan något kryptisk formulering som ungefär låter så här: ”det är viktigt att arbetsrätten stöder en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, vilket underlättar för små- och medelstora företag att anställa.”

Betyder de här tilläggen någonting? Inte särskilt mycket. För kvar finns texten:

”Trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas samtidigt som anställningstryggheten bevaras.”

Partiledningen vann. Ungdomsförbundet + en del andra, däribland EU-parlamentariker Christofer Fjellner, förlorade.

”All will be well in the garden”

av Johanna Melén

Det är rätt glest i bänkraderna nu. Lunch. Ett annat skäl: De allra flesta verkar ganska övertygade om att det inte blir någon ändring av turordningsreglerna här på stämman.

Anders Borg har också lämnat debatten. En bloggläsare skickar med honom några rader på engelska ifall finansministern vill agera vädermän också i EU-sammanhang:

”In the garden, growth has it’s seasons. First comes spring and summer, but then we have fall and winter. And then we get spring and summer again. There will be growth in the spring. And all will be well in the garden.”

 

”Att slopa Las = förlora regeringsmakten”

av Johanna Melén

Moderaterna har ett problem. De ratas av många unga. I valet till EU-parlamentet lade bara 11 procent av landets 18-21-åringar sin röst på Moderaterna. Och bara 11 procent av landets 22-30-åringar röstade moderat. I gruppen 65+ hade M det största stödet: 21 procent.
Vad gör man åt det? Ändrar Las, säger Moderata ungdomsförbundet. 
– Det är en diskriminerande lagstiftning som riktar udden mot de unga, den måste bort, säger André Assarsson från MUF i talarstolen.

Arbetsmarknadsminister Littorin pratar inte om problemet att få unga röstar moderat. Han pratar om problemet med att räkna.
Var fjärde ungdom är arbetslös, sägs det. Men vad gömmer sig bakom? Jo, säger Littorin, i siffrorna finns unga som heltidsstuderar och som samtidigt söker en timmes jobb i veckan eller mer. Gruppen unga som är sysslolösa på riktigt är mycket mindre, var tionde ungdom.
– Det är deras möjligheter vi måste titta på, säger Littorin.

– Inte Lagen om anställningsskydd.

Partistyrelsens mångmiljonär Gustaf Douglas vill inte heller avskaffa Las. Trygga anställda jobbar bättre, säger han. Och, kanske framförallt:

– Vi kommer att ta bort oss själva från regeringsmakten om vi tar bort Las, säger Douglas.

Littorin hade nog också kunnat säga det. Men det gjorde han inte.

Littorin: Inget regelverk är perfekt

av Johanna Melén

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarar Las. Lagstiftningen är inte tvingande. Parterna har möjlighet att förhandla sig fram till en annan turordningsgrund. I de flesta fall, säger Littorin, fungerar det väl. Men, inget regelverk är perfekt. Det gäller att hitta det system som är det minst dåliga. Systemet i dag är det minst dåliga, menar Littorin. Gör man däremot som MUF vill och reformerar turordningsreglerna, ja då drabbas grupper som har en ännu svagare ställning på arbetsmarknaden än de unga, nämligen de äldre och de sjuka.
– Det skulle leda till mer utslagning och högre utanförskap, sa Littorin.

Las – det elfte budordet?

av Johanna Melén

Debatten är i gång. För att möta kritikerna har utskottet som tittat närmare på ledningens jobbpolitiska förslag lagt till några rader. Bland annat skriver man att arbetsmarknadslagstiftningen kan vara begränsande, inte minst för unga och invandrare. Därför behövs bland annat fler lärlingsplatser.
Det räcker inte, menar MUF:s Niklas Wykman, tidigt uppe i talarstolen.
– Las (Lagen om anställningsskydd) moderniserades senast 1982. Den tillkom på 70-talet. Det är ingen slump att ungdomsarbetslösheten har stigit sedan dess.
– Ibland verkar det som om Las är det elfte budordet. Jag har läst bibeln. Det är inte så. Vi måste våga reformera turordningsreglerna, sa Wykman.

”…is och drivor som efter en vinterstorm”

av Johanna Melén

”En vargavinter har gått över världen. Den har rivit och slitit som en höststorm. Den lämnar efter sig is och drivor som en vinterstorm.”

Finansminister Anders Borg har av oppositionen anklagats för att mest låta som en väderman. Ställt prognos, beskrivit läget – och nöjt sig med det.

I sitt tal nu på morgonen var det nästan som om Borg drev med bilden av sig själv.

Med poetambitioner fortsatte finansministern att beskriva det som hänt på vår jord:

”Världshandeln tvärstannade. Industriproduktionen föll som en sten. Fabriker stod tysta. En död hand lades över investeringarna. Börserna föll ner i ett svart hål.”

Nu är vi på väg tillbaka. Den stora utmaningen: att se till så att de som nu förlorar sina jobb kommer tillbaka. Regeringens recept: aktiva arbetsmarknadsinsatser, utbildning, sänkt skatt på arbete. Arbetslinjen.

Borg säger att Sahlin, Ohly och Eriksson saknar svar och dessutom driver en oansvarig politik.

Jag irriterar mig över en sak. Borg och andra regeringsföreträdare hänvisar alltid till Sahlin, Ohly – och Eriksson. Varför så sällan Sahlin, Ohly – och Wetterstrand?

MUF får stöd – från högerspöket

av Johanna Melén

MUF och ordförande Niklas Wykman får i dag eldunderstöd från två håll: Från Centerpartiets ledare Maud Olofsson och från – ett högerspöke.

tobisson.jpg

På plan ett i Västerås kongresscentrum sitter fd partisekreteraren mm mm Lars Tobisson och signerar sin bok: ”Främling i folkhemmet – ett högerspöke ser tillbaka”.

– Snart slutsåld, även partiordföranden har fått sitt exemplar, säger han.

I dag debatteras arbetsrätten här på stämman.

– Det är sådant man kan ha skäl att se över, säger Tobisson.

Han tänker bland annat på Las, lagen om anställningsskydd. Det gör också Centerledaren Maud Olofsson som skriver på Svenska Dagbladets debattsida: ”I nästa mandatperiod kommer Centerpartiet prioritera en reformering av arbetsmarknadens regler, las. Tryggheten kan inte längre sökas i regelverket utan måste sitta i att människor rustas för att bli anställningsbara och i att det finns nya jobb att gå till.”

– Jag är tacksam för att Maud Olofsson sluter upp, säger Niklas Wykman, MUF.

Han vill att stämman i dag ska erkänna att Las är ett problem för ungas möjligheter på svensk arbetsmarknad. Det vill inte partiledningen.

Nu börjar debatten. Men först ska vädermannen Anders Borg säga sitt.

Sida 1 av 7
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB