Ett år kvar till valet
avI dag, på dagen ett år före valet, var det final på regeringens budgetturné. Den började på en gymnasieskola på Kungsholmen i Stockholm med krisåtgärden 8,4 miljarder till utbildning, arbetsmarknadsåtgärder och beredskapsjobb. Den slutade på Sergels torg denna lördag med tio miljarder i sänkt skatt för alla som har ett jobb.
Totalt bränner regeringen iväg över 30 miljarder kronor nästa år. Vad hände med ”krisbudgeten” som Anders Borg pratade om så sent som i augusti och hur kunde Reinfeldts ord från i våras om ”noll utrymme” förvandlas till mångmiljardbelopp?
Regeringens förklaring är att svensk ekonomi har stärkts under sommaren. Därför har man råd med mer än man trodde. Andra pekar på ren taktik. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har i tre års tid predikat ansvar framför allt. När andra har krävt mer pengar till välfärd och annat har de spjärnat emot med hänvisning till att det inte finns någon sedelpress på Rosenbad. När till sist de mest ansvarsfulla av alla faktiskt lättar på plånboken, ja då måste det ju vara befogat och mycket noga övervägt. En annan förklaring, i alla fall till dagens inkomstskattesänkning, är att Reinfeldt fyller 45 nästa år. Det året, har han sagt, vill han att skattetrycket i Sverige ska vara nere på 45 procent. För en tävlingsmänniska är det naturligtvis tillfredsställande om det också blir så. Till sist har vi den mest naturliga förklaringen: Det är val nästa år och budgeten som läggs på måndag är en valbudget.
Det är inte bara jag som jobbar som får lägre skatt. Pensionärerna får också sitt, företagen och studenterna likaså och landets kommuner och landsting får 10 miljarder extra för att slippa säga upp folk. Om ett år vet vi ifall det räcker och regeringens taktik håller. En del gnäller ju trots att de får mer. Pensionärerna vill beskattas lika som löntagarna och fnyser åt de småpengar som nu går till dem. Studenterna lär inte heller jubla över tillskottet nästa år. Några hundralappar – vad gör väl det? Men för de som arbetar, den största gruppen, börjar skattesänkningarna märkas på allvar. 99 procent av alla heltidsarbetande kommer nästa år att ha 1 000 kronor mer över per månad, jämfört med 2006. För 75 procent handlar det om 1 500 kronor (enligt regeringens egna beräkningar).
Oppositionen kommer anklaga regeringen för att låna pengar till sänkt skatt, samtidigt som arbetslösheten väntas stiga till över elva procent nästa år. Men just i dag säger oppositionsledaren Mona Sahlin nog ingenting för hon är på Mallorca och firar festfixaren Micael Bindefelds 50-årsdag. Smart eller inte ett år före valet? Ingen vet. För det är trots allt ett år kvar och visst går det att spekulera hur mycket som helst. Men ingen vet faktiskt hur läget i Sverige ser ut den 19 september 2010