Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Svettigt, Reinfeldt

av Johanna Melén

Det börjar bli svettigt att vara EU:s ordförande. Förhandlingarna inför klimattoppmötet i Köpenhamn verkar gnissla och nu gungar det under hela EU-fundamentet. Orsaken är inte främst irländarna som på fredag folkomröstar om unionens nya grundlag, Lissabonfördraget. För de väntas rösta ja och då är ju allt frid och fröjd. Problemet är i stället Tjeckiens EU-skeptiker till president Vaclav Klaus. För i dag har 17 tjeckiska senatorer gått i hans ledband och lämnat in en begäran till författningsdomstolen för att få veta om Lissabonfördraget strider mot Tjeckiens grundlag. Det kan ta flera månader för domstolen att avgöra och vill det sig riktigt illa – ja då hinner Storbritannien hålla val och det valet väntas de konservativa vinna och de har lovat en folkomröstning om Lissabonfördraget och i den folkomröstningen väntas en majoritet rösta nej…

Så alla vi som hade tänkt börja spekulera i vem som ska bli hela EU:s president och hela EU:s utrikesminister (nya poster om Lissabonfördraget blir verklighet) får vänta. Och EU-ordförande Reinfeldt får försöka lappa och laga och formera EU enligt det gamla, inte nya, fördraget.

Mest spännande vore det att få höra fler detaljer från det extrainsatta EU-toppmötet som Reinfeldt höll i härom veckan. Verkade ju hur odramatiskt som helst men enligt DN:s Ingrid Hedström var minerna allt annat än muntra när Tjeckiens provisoriske premiärminister Jan Fischer berättade om senatorerna som planerade grus i maskinerna. ”Nicolas Sarkozy skällde ut den arme Fischer inför öppen ridå”, skriver Hedström. Det hade man velat se.

Så vad vi kommer att minnas av den här EU-hösten blir kanske inte ett succéartat svenskt ordförandeskap utan början till en konstitutionell unionskris toppad med ett klimatmöte i Köpenhamn som inte ledde till vad världen behövde.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB