Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

”Nätet är en del av verkligheten”

av Johanna Melén

Fredrik Reinfeldt antar en lite annan ton när han bemöter Maria Wetterstrand jämfört med hur han bemöter Mona Sahlin och Lars Ohly. Det är inte så konstigt. Fredrik Reinfeldt vill, inte minst nu som EU:s ordförande, vara miljöns främsta försvarare. Han kämpar för allt han är värd för ett framgångsrikt klimatmöte i Köpenhamn. Men mot slutet av debatten blev Reinfeldt skarp även mot Wetterstrand. För hon och hennes parti vill höja koldioxidskatten med nära 15 miljarder kronor. Och nu ville Reinfeldt vet:

– Är Mona Sahlin med på det här (det är hon inte) och hur mycket innebär det i höjt bensinpris för vanligt folk?

Maria Wetterstrand konstaterade att Mona Sahlin också vill höja koldioxidskatten, dock inte lika mycket. Och för vanligt folk skulle bensinpriset höjas kraftigt – med två kronor på tre år. Å andra sidan vill Wetterstrand och Miljöpartiet göra det billigare att köra bil på andra drivmedel än bensin.

Maria Wetterstrand ägnade en stor del av sitt tal åt klimatfrågan och dess lösningar. Miljöpartiet vill investera oss bort från koldioxidbehov och samtidigt skapa jobb. Mångmiljonprogrammen ska renoveras och klimatanpassas, skolorna ska bli klimatsmarta, järnvägen ska byggas ut, en biogasmack i varje kommun 2020 och så vidare.

Nu är partiledardebatten över. En ny debatt har startat – den om FRA och signalspaning. Frågan var nästan inte alls med i dagens partiledardebatt. Folk bryr sig mer om sina jobb än om sin integritet går möjligtvis resonemanget. Maria Wetterstrand tog upp frågan som hastigast och slog fast: Nätet är en del av verkligheten och därför bör integriteten vara lika stor på nätet som i verkligheten.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB