Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Persson kom som en kung

av Johanna Melén

Jag tror jag var på plats först av alla. Tog bordet närmast scenen för det här var Almedalsveckans höjdpunkt: Göran Persson skulle komma i en vätgasbil och diskutera bilens framtid med Saab:s vd Jan Åke Jonsson och Bil Swedens Bertil Moldén. Planet till Bromma var försenat och i väntan på jag visste inte riktigt vad åt vi Ahlgrens bilar ur minipåsar som Bil Sweden delade ut. Det var juli och i maj blev det känt att Göran Persson skulle konsulta för JKL. Startdatum var 1 augusti och när han äntligen kom i vätgasbilen var det i egenskap av Oljekommissionens ordförande. Eller hade konsulten Persson tjuvstartat? I Aftonbladet i dag säger i alla fall Bil Swedens Bertil Moldén att Göran Persson var inbjuden via JKL.

När han kom var det som om kungen kom och Persson ledsagades in i kongresscentrets matsal av fotografer och reportrar och det hela var en smula löjligt för vad gick alltihop egentligen ut på? Till sist satt han där framför skylten ”Utan bilen stannar Sverige” och alla undrade hur mycket pengar han fick för att sitta där.

persson.jpg

Persson pratade om bilen som demokratins och frihetens tjänare som hade tagit honom ut i den stora världen till Katrineholm och till Örebro.

– Bilen är en förutsättning för dagligt liv sa Persson och det var klart som korvspad att han fick bra betalt.

Jag skrev minst åtta blogginlägg före, under och efter det där frukostsamtalet med Göran Persson och 2,5 år senare minns Bil Swedens Bertil Moldén alltihop med entusiasm:

– Under de tio minuter han drog sin predikan om hur viktig bilen var så smälte hela församlingen. Hela politiker-Sverige, hela näringslivet, alla beslutsfattare är i Almedalen(…)Medialt fick vi payback så det heter duga.

Jag kan bara intyga att just så var det.

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Felix Pettersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB