Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Bildt välkomnar Natoutredning

av Johanna Melén

Folkpartiet vill utreda ett svenskt Natomedlemskap. Ok för mig, sa Carl Bildt på en pressträff efter den utrikespolitiska debatten i riksdagen. I varje fall skulle man kunna titta på de ekonomiska  konsekvenserna av ett medlemskap.
– Jag skulle inte ha något emot att man utredde detta och tittade på konsekvenserna, sa Bildt.
– Men det ligger inne i nästa mandatperiod.
Vad säger (C) och (KD)? När jag pratade med Centerpartiets Kerstin Lundgren i går var Natofrågan inte aktuell för regeringen, enligt henne.

Regeringens inställning till Nato var inte minst socialdemokraten Urban Ahlins huvudpoäng i dagens debatt. Carl Bildt sammanfattade själv debatten med att detta var dagen då Hans Linde (V) korades till de rödgrönas talesperson i utrikesfrågor. Detta, att skrämmas med kommunistspöket, kommer det bli mycket av fram till valet i höst. Minns Carl Bildts lilla vers: ”Kanske blir det mer Linde (V) än det blir Ahlin (S). Kanske blir det mer Ohly (V) än det blir Sahlin (S).”

En nyhet i årets utrikesdeklaration var att Carl Bildt nämnde den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. För att visa vilken vikt regeringen lägger vid hans frigivande, förklarade Bildt efteråt. I övrigt fortsätter den tysta diplomatin.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Jennifer Snårbacka, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB