Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Det tar på krafterna att samarbeta

av Johanna Melén

När Ulla Andersson klev av bussen hemma i Gävle efter veckor av rödgrönt kompromissande hade hon ett omaka par skor på fötterna. Så hade hon gått hela dan. Efter kongressen lägger sig Ulla Andersson på en strand i Grekland. Det tar på krafterna att för första gången någonsin förhandla fram en budget tillsammans med andra partier med en delvis annorlunda syn på samhället. Särskilt om man som Ulla Andersson är ekonomiskpolitisk talesperson för ett av partierna, i det här fallet Vänsterpartiet.

På kongressen i Gävle pustar hon ut.

– Jag går omkring här och känner mig lycklig! sa Andersson i går när jag och en kollega träffade henne en trappa ner på konserthuset.

För det gick vägen. Det märks här på Vänsterpartiets kongress. Det är en tillställning som annars är känd för hårda tag och tuffa strider men den här kongressen är ännu lugn. I går kväll förlorade visserligen partistyrelsen i frågan om Afghanistan. En majoritet ville, mot ledningens vilja, skriva in i valplattformen att man kräver att de svenska trupperna lämnar landet – snarast.

– Det är ett nederlag jag kan bära med jämnmod, sa partiledare Lars Ohly till TT efter omröstningen.

Annars är det pragmatismen som härskar här. Inte ta strid för alla frågor. Bara lyfta fram de där man vet att Vänsterpartiet kan få väljarnas stöd. Partiledningen har valt välfärd, jämställdhet och integritet. Lyfta fram det som är ”strategiskt och taktiskt rätt” som partistyrelseledamoten Kalle Larsson sa i går.

Acceptera långt mindre skattehöjningar än man egentligen önskar. Inte kräva tiotusentals fler jobb i välfärden. Inte driva på för sex timmars arbetsdag. Inte lyfta fram krav om utträde ur EU.

För nu har man ett regeringsinflytande i sikte.

– Vi kommer kunna utlova att mer av det som vi går till val på också kommer att genomföras. För om vi får en rödgrön regering till stånd så kommer Vänsterpartiet att vara där och utforma regeringspolitiken, och det är en styrka jämfört med förra valet då ingen visste vad vi skulle kunna åstadkomma och hur långt vi skulle kunna nå, sa Lars Ohly till Aftonbladet i går.

Och tillade:

– Jag är helt övertygad om att det här är det bästa sättet att ersätta regeringen Reinfeldt.

07OHLY CHATT2.jpg

Foto: Jerker Ivarsson

Regeringen Reinfeldt ja. När Ohly chattade på aftonbladet.se i går fick han frågan om vad regeringen lyckats bäst med sedan valet 2006.

– Tillåtit myggbekämpning i Nedre Dalälvsområdet, sa Ohly.

Storsint. I dag väljs han om som partiledare.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB