Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Livlig debatt på V-kongress väntar

av Johanna Melén

”Sverige är på många sätt ett bra land att bo i – för de allra flesta. Den gemensamma välfärden är väl utbyggd och fungerar ofta bra.”

Tal av Fredrik Reinfeldt till moderata valarbetare på temat Föregångslandet Sverige (Sverige är bra, men kan bli bättre)? Nej, vänsterpartiledningens förslag till inledning på partiets valplattform inför höstens val. Plattformen ska diskuteras och antas i dag och i morgon när vänsterpartisterna möts till kongress på konserthuset i Gävle.

Just valplattformen kommer att leda till intensiv debatt. Många gillar inte den där inledningen. Tycker att den är för positiv. Som vänsterpartisterna i Kristianstad som skriver i en motion:

”Vi menar att de inledande styckena inte överensstämmer med vår bild av hur situationen i landet ser ut för närvarande. Människors vardag idag består av utförsäkringar från sjukförsäkringssystemet, kraftiga nedskärningar i kommunal omsorg och ett allmänt hårdare klimat. Att då prata om hur bra det är att bo i Sverige är ett garanterat sätt att få människor att sluta lyssna på oss.”

Men partistyrelsen försvarar sig och menar att det är ett pedagogiskt upplägg att först börja med det som fungerar bra, övergå till det som fungerar dåligt för att slutligen beskriva hur partiet vill förändra landet till det bättre. Lite som tanken med Föregångslandet Sverige alltså.

En annan diskussion under dagen kommer att handla om de politiska frågor som dominerar valplattformen. Partistyrelsen vill begränsa sig och har valt tre: välfärd, jämställdhet och integritet.

Många vänsterpartister saknar bland annat miljön och tycker att klimatfrågan borde komma före integriteten.

Spännande debatter väntar med andra ord i Gävle de närmaste dagarna. Snart dags att bege sig dit. 13.00 börjar kongressen och vill du veta mer om Vänsterpartiet och politiken går det bra att ställa frågor direkt till partiledare Lars Ohly. Klockan 17.00 chattar han på aftonbladet.se.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB