Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Rysk augusti

av Johanna Melén

Vad är det med Ryssland i augusti?
Det är ond bråd död, skräck och vanmakt.
Det är den förlista atomubåten Kursk som för tio år sedan tog med sig cirka 120 hjälplösa besättningsmän till Barents havets botten.
Det är augusti 1999, Vladimir Putin har blivit premiärminister och i utbrytarrepubliken Tjetjenien börjar målmedvetna rebeller gå till anfall och ett nytt förödande krig är snart igång.
Det är augusti som just blivit september 2004 och höstterminens första dag när barn, lärare och föräldrar tas som gisslan på en skola i sydryska Beslan. Tre dagar senare har nära 340 av dem dödats.
Det är het augusti 1998, ekonomin kollapsar, inflationen rusar till 70 procent och människor förlorar alla sina pengar.
Det är åter krig, det är augusti för bara två år sedan som bomberna faller och hatet växer mellan grannarna Ryssland och Georgien.
Det är augusti igen och en djävulsk värmebölja har tagit makten och lett till förödande bränder kring Moskva och runt om i västra och södra Ryssland. Människor förlorar hus och tillgångar och i huvudstaden hjälper inga munskydd mot smogen som dödar och gör livet outhärdligt.

Augustikatastroferna är av vitt skilda slag men återkommande är vreden mot myndigheter som står handfallna, som inte berättar hela sanningen, som kanske inte ens bryr sig om människornas liv. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov kritiseras i dagarna hårt för att inte ha delat Moskvabornas kamp mot hettan och smogen till förmån för en ”idrottsskada” som kräver utlandsvistelse. Premiärminister Putin har däremot lärt sig läxan och vattenbombar eldhärdar så det står härliga till och lovar 25 000 kronor i kompensation till de som förlorat sina hem. Småpengar i sammanhanget för kanske hade det varit bättre att lägga olje- och gasmiljarderna på bättre brandskydd och starkare motståndskraft redan från början.

putinbrand3.jpg

Premiärminister Putin vattenbombar. Foto: AP Photo/RIA Novosti

Det var också i augusti 1991 som besvikna kommunistpampar tog krafttag mot demokratiutvecklingen, genomförde en kupp, belägrade Moskvas gator med stridsvagnar, höll nydanaren Gorbatjov isolerad på Krim – allt i hopp om att vända klockan tillbaka och återställa ordningen.
Den gången i augusti upphörde den nya fria tv-tablån att gälla och ersattes av baletten Svansjön och långfilmsklassiker. I övrigt fick bara kuppmännens röster höras.
Så är det trots allt inte längre och kommer förhoppningsvis aldrig mer att bli i den oförutsägbara ryska månaden augusti.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell, Filip Elofsson och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB