Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Kremlologernas tid är här

av Johanna Melén

Mannen som kunde skingra molnen, bygga monument i klass med Stalins, som gav homofobin ett ansikte, Moskvas – och därmed en av Rysslands – mäktigaste,  fetknoppen Jurij Luzjkov  har fått sparken. Förlorat förtroende från president Medvedevs sida står som förklaring i beslutet, publicerat i dag på Kremls hemsida.

Att Moskvas borgmästare får kicken med mindre än två år kvar till nästa ryska presidentval väcker frågor om maktspelet i öst. En del ser en begynnande kamp mellan sittande president Medvedev och företrädaren Putin – som eventuellt är sugen på comeback. Att göra sig av med gamla Putinkompisen Luzjkov skulle i så fall vara en första verklig maktyttring från Medvedevs sida. Andra menar att beslutet inte alls har med det stundande presidentvalet att göra. I stället handlar det om en ekonomisk elit som tycker det är på tiden att någon annan än Jeltsin-kvarlevan Luzjkov har hand om pengarna i Rysslands maktcentra.

Hur som haver har nu alla kremlologer* väckts till liv och i väntan på nästa svenska riksdagsval tänker i alla fall jag med spänning följa spelet och striden om makten i Kreml.

*Kremlologi, konsten att utifrån ett mycket tunt underlag gissa sig till vad som rör sig i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens  ledning i form av politiska beslut eller maktstrider. (Wikipedia)

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB