Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Var sak tar sin tid

av Johanna Melén

Anne-Marie Lindgren, utredningschef på Arbetarrörelsens tankesmedja, skriver i en analys om den ”förnyelse” som alla nu pratar om. Hon har svårt att förstå vad den där ”förnyelsen” faktiskt handlar om: ”…lösningen är knappast att till varje pris jaga fatt på något ”nytt”. Uppgiften är att hitta en politik, som är relevant både i förhållande till problemen i dagens samhälle och i förhållande till våra grundläggande värderingar – för hittills har jag inte hört någon kräva att ”förnyelsen” ska innefatta en omprövning också av dem”, skriver hon.

 Förnyelse var ordet även när det gick åt skogen sist, i valet 2006. De flesta är överens om att det inte blev så mycket av förnyelse den gången. Det blev lite eller mycket av varje – och allt på en gång. Kanske ville Mona Sahlin för mycket i ivern att förnya och förändra. Först kom rådslagsgrupperna med det nya att nu skulle politiken tas fram underifrån, för framtiden tillhörde laget och inte jaget. Det kom en rapport än här, än där och klart skulle allt vara till den stora kongressen, ett knappt år före valet, i oktober/november 2009. Under tiden hade sensationen hänt att Mona Sahlin lanserat ett regeringsalternativ tillsammans med andra partier – först bara med MP, sedan också med V. De tre tillsatte arbetsgrupper som skulle ta fram en gemensam, splitter ny rödgrön politik. Det första verkliga smakprovet skulle levereras mindre än ett halvår före valet, i maj 2010. Rådslagsgrupper rådslog om S-förnyelse och arbetsgrupper arbetade för en rödgrön version av den borgerliga alliansen. Vad tycker (S)? – Vänta till kongressen. Vad tycker de rödgröna? – Gemensamt svar kommer i maj. Vem tycker vad? – Vänta och se.

För mycket av allt på en och samma gång och ingen såg skogen för alla träden. Nu säger en del att S borde ta efter Fredrik Reinfeldts förvandling av Moderaterna till de nya Moderaterna. En sak man borde lärt redan då är att var sak tar sin tid. När Reinfeldt och gänget tog emot i Mauds mysiga kök i Högfors sensommaren 2004 hade Reinfeldt redan tänkt klart. Även om begreppet de nya Moderaterna lanserades först senare så fanns grundupplägget klart, presenterat i en DN-debattartikel i mars 2004.

Ingen är väl förvånad om den som kommer att ta över efter Mona Sahlin känner en viss panikartad stress inför uppgiften att inte förlora ett tredje val på raken. Då gäller is i magen. En sak i taget så att vi hänger med när det nya ska bli verklighet.

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB