Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Sociala Bildt

av Johanna Melén

Glad i hågen efter middag på slottet var Carl Bildt först ut i regeringen att kommentera sprängdåden i Stockholm. Helt i takt med tiden gjorde han det på mikrobloggen Twitter och före Säpo hade sagt det förkunnade han att det hela rörde sig om en terrorattack. Det borde han inte ha gjort. Dagen efter förklarade Fredrik Reinfeldt att det var först då, när han själv uttalade sig i frågan, som regeringen faktiskt sa något.

Det är inte första gången som Carl Bildt ifrågasätts för hur han använder de sociala medierna. Blogginlägg i samband med en uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet och under kriget i Georgien skapade rubriker – och diplomatisk oreda. Var det Sveriges regering som talade? Eller privatpersonen Bildt?

KU har kollat det hela och kom i somras fram till att: ”När det gäller frågan om vilken status Carl Bildts eller andra statsråds blogginlägg har kan utskottet konstatera att utrymmet i vart fall för en utrikesminister att i utrikespolitiska frågor uttala sig privat i sådana sammanhang är synnerligen begränsat.”

Så man kan ju undra hur lycklig Fredrik Reinfeldt är över att hans utrikesminister nu också börjat twittra. Fast å andra sidan kan man kanske tycka att det snarare är Reinfeldt som borde lära av Carl Bildt – i alla fall när det gäller att levererar snabba kommentarer. Nu tog det ganska många timmar innan Sveriges regering på riktigt kommenterade första självmordsbombaren i landet.

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB