Johanna Melén

bloggar om svensk politik

Startsida / Inlägg

Juholts första tal och mitt sista blogginlägg

av Johanna Melén

I Håkan Juholts värld är varje man en ombudsman och varje hus ett Folkets hus skrev Katrine Kielos i en ledare i Aftonbladet för ett tag sen och visst kändes det mer som Norra Bantorget än supernya Waterfront när Juholt höll sitt första tal som Socialdemokraternas ordförande i dag.

Publiken gillade vad de hörde och efteråt nästan hoppade vänstersossen Göran Greider av entusiasm. Visserligen fick vi inte veta jättemycket om exakt vad Håkan Juholt vill göra (mer än att det snarare blir högre skatter än lägre, hellre offentligt än privat). Men alldeles i början av sitt tal gav han ett besked: Att sluta titta på de andra för att i stället berätta om den egna vägen framåt. Sluta upp med den förlamande fixeringen vid de nya Moderaterna, alltså.

Precis som Fredrik Reinfeldt lovade när han var ny: Släppa tanken på den stora motståndaren för att i stället lägga krutet på den egna politiken. Det fungerade bra den gången och är nog en förutsättning för att Håkan Julholt ska bli mer långvarig på posten än vad Mona Sahlin blev.

Nu lägger den här bloggen ner eftersom jag slutar på Aftonbladet. Kanske ses vi i Moskva.

Do vstretji!

 • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB