Startsida / Inlägg

Bästa glamourhelgen i Berlin för trötta småbarnsmammor

av Johanna Paues, Berlin

Jag fick ett mejl från Sofia.

Vi är ett tjejgäng som ska till Berlin i januari för att lyxa oss (vi är småbarnsmammor så vi vill ha lite glamour), vi vill gå på de coolaste restaurangerna, både för lunch och middag, , bästa barerna (och klubbarna om vi orkar 😉 samt bästa hang out ställena, vad får vi inte missa?

Herregud, vad underbart det låter. Jag vill också åka på lyxig tjejhelg! Det är ju lätt den bästa medicinen mot alla sorters småbarnsrelaterade psykbryt.

Sofia och alla andra småbarnsmorsor som skulle behöva en weekend i bästa staden på jordklotet – klart jag har tips till er. Här har ni en hel lista med härliga ställen som kommer att göra er helg i Berlin till helt jäkla faboulous.

Och, en sak till innan jag kör igång – ni andra Berlinälskare därute, har ni några tips till Sofia och hennes kompisar? Langa in dem i kommentarsfältet, vetja!

Coola restos lunch:

Yumcha heroes
Ligger bra till i Mitte, grymt goda dim sums bland annat.

Der Imbiss
Om ni är på språng längs med Kastanienallee, vilket man ganska ofta är under ett kort besök i Berlin (rätt kul shopping däromkring och sköna kvarter) så är en snabb lunch på Der Imbiss ett toppentips. Nanpizza är ett mycket bra påfund, läs mer här.

derimbiss2

Coola restos, middag:

Sage Restaurant
Typiskt coolt ställe. Och det funkar att vara lite uppklädd, vilket kan vara kul om man är en trött småbarnsmorsa som knappt sett röken av glitter och smink på flera månader. Annars är ju berlinare ett ganska nerklätt gäng, även kvällstid och i barsammanhang.

Kimchi princess
Svingoda koreanska drinkar och svingod koreansk barbecue. Plockigt dessutom, vilket ökar festligheten. Här har jag skrivit om stället tidigare.

kimchi2

Bandol sur mer
Torstrasses godaste fransos. Inte billigast i stan, men ach så härligt för gomar som mest känt smaken av fiskpinnar och spaghetti med ketchup den senaste tiden. Boka gärna bord typ en vecka i förväg.

Bästa barerna

Beckett’s Kopf
Gömd bar som serverar bisarrt goda drinkar. Ring på klockan för att bli insläppta.

King Size
Härligt berlinigt, flirtigt och snyggt.

Bonbon Bar
Hippt, tjusigt och festligt. Vad mer behövs?

Kul klubbar

Okej, det här är ärligt talat min sämsta gren. Jag har två barn under sex år och är knappast ute och ränner på nätterna mer än… ett par, tre gånger per år kanske? Men OM jag går ut, så vill jag gärna att det ska vara så galet megafestligt som det bara går. Att slösa min värdefulla partytid på att slappdansa till någon halvtrist techno är uteslutet. Pretentiösa ställen där folk är mer upptagna av hur de ser ut än att ha kul går också bort. Så, här kommer mina favoriter –  inte så glammish, men fullt ös medvetslös.

Zum schmutzigen Hobby
Gaybar med transor i dj-båset som spelar discohits. Litet dansgolv med hög stämning! Ligger dessutom på RAW-området i Friedrichshain där ni har massor av alternativ om det skulle vara för fullt eller så. Akta er för Cassiopeia bara – om ni inte vill dansa med kåta nittonåringar som snart ska kräkas.

Monster Ronson’s Ichiban Kareoke
Även om ni inte vågar gå upp på scenen och sjunga så kan jag lova att ni kommer att ha kul här ändå. Det är, trots de falska tonerna, jordens drag och den hjärtligaste och mest uppmuntrande stämningen ni kommer att ha varit med om i klubbväg. Det dansas och sjungs med i varenda vrå. Berlin är en överhuvud taget en väldigt rar kareokestad.

Clärchens Ballhaus
Stadens mest absurda disco hittar ni i Clärchens Ballhaus. En köttmarknad framåt tretiden på natten förvisso, men jeeesus vilket drag. Det blir en upplevelse och det är svårt att inte ha roligt där. Här kan ni läsa om en av mina kvällar där.

(De verkar ha något fel på sin webb just nu, men här är adressen: Auguststraße 24, 10117 Berlin)

clarchens2
Foto: Bernd Schönberger

Watergate
Okej, trist tips kanske. Standard, liksom. Men vill ni testa technoklubbsgrejen är det här ett klassiskt ställe. Jag skulle förstås kunna skicka er till Berghain också, men är tveksam till om ett gäng småbarnsmorsor kommer palla att frysa i en kö i flera timmar mitt i natten, i januari dessutom – med rätt stor risk för att inte komma in. Jag skulle banga helt på det i alla fall.

Skönt häng:

Tadzjikistanska tehuset
Perfekt eftermiddagshangout. Läs mer om det här.

teestube4

Spaställen:

Vabali
Ett helt sprillans nytt spa i Moabit, Mitte. Jag har faktiskt inte varit där själv, men är en förväntansfull innehavare av ett presentkort på inträde dit. Har hört att det ska vara grymt fint!

Hamam für Frauen
Vackraste hamamet i stan. Mosaik överallt, massor av olika bastuar och billiga behandlingar.

Sultan Hamam
Inte lika vackert som Hamam für Frauen, men ändå min favorit bland hamamen. Älskar att ljuset är nersläckt i själva hamamrummet och deras gigantiska ångbastu är helt lovely. Här berättar jag mer.

sultanhamam

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Ellinor Brenning, Elin Wieslander och Felix Pettersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB