Startsida / Inlägg

Berlin en drömstad för barnfamiljer

av Johanna Paues, Berlin
barnvänligt i berlin

Jag blev med barn nästan på en gång efter att vi hade flyttat hit. En sommar som ung och galen i Berlin hade jag, sedan har jag bara varit småbarnsförälder här. Man kan alltså absolut säga att min erfarenhet som förälder i Berlin är bra mycket större än mina erfarenheter på de berlinska klubbgolven. Om det nu inte redan framgått.

Men jag är grym på att hitta till bra lekplatser och jag vet var de bästa lekkaféerna ligger. Jag kan aktivera mina ungar en hel helg i ett regnigt Berlin (alltså kan, sedan om jag orkar är en annan femma) och jag fick tidigt ett ganska imponerade förråd av barnrelaterade ord på tyska. Som elterngeld (föräldrapenning), windel (blöja) och schreikind (bebis som gråter mycket). Till exempel.

Många andra utlandssvenskar väljer att flytta hem till Sverige i samband med att det ska bildas familj – jag valde att flytta hit då. Och vet ni, det är något av det bästa jag har gjort. Berlin är en underbar stad att vara småbarnsförälder i. På så många sätt. Här är några av dem.

1. Det finns massor av lekplatser. Överallt. Någonstans läste jag att det i hela Storstockholm bara finns knappt 300 stycken – här finns det över 2000. Bara i innerstaden. Det säger något om hur vänlig inställningen till barn och barnfamiljer är här.

lekplats

2. Det är ofta helt okej att ta med sig barnvagnar och barn in på restauranger och kaféer utan att folk tittar snett på en. Antar att det beror mycket på att det helt enkelt finns mer plats här – lokalerna är ofta större än i exempelvis Stockholms innerstad. Överhuvud taget tycker jag inte att det är så uppdelat här mellan barnfamiljer och de som inte har barn. Barn är välkomna i det allmänna rummet på ett annat sätt än jag upplever att de är i Stockholm.

3. Det är inga problem att amma öppet. Många jag känner drog ut hela tutten när det var dags, utan att skyla sig minsta lilla. Det här med nakenhet är ju, som sagt, ingen biggie här (sedan finns det förstås områden i Berlin där det inte är lika vanligt att kvinnor gör så, men ändå).

4. Det finns väldigt mycket kul aktiviteter här för barnen. Flera museer är helt anpassade till barn och nästan varenda stadsdel har ett antal dockteatrar och barnkaféer att välja mellan. Det är dessutom ofta billigt med inträden och biljetter.

machmit3
På museet Mach Mit!

5. För oss som bor här permanent: Förskolesystemet är väl utbyggt, subventionerat och de flesta förskolor tar emot barn under tre år – det sistnämnda är  inte någon självklarhet om man ser till resten av Tyskland.

6. Sist men inte minst. Det är lugnt här. Easy going. Ingen statushets, ingen fulltecknade kalendrar. Eller nåväl, det är klart att många har fullt upp här också, men såhär spontana som vi är här tror jag faktiskt inte att vi skulle vara om vi bott kvar i Stockholm. Vi vet nästan aldrig hur våra veckor kommer att se ut, ändå äter vi middag med vänner, åker på utflykter och sånt mest hela tiden.

Ni som är här eller har varit här med barn – vad tycker ni?

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB