Startsida / Inlägg

Nakenchock på Berlins nya lyxspa

av Johanna Paues, Berlin

Jag upplever ofta att vi svenskar anses vara rätt frisläppta när det gäller nakenhet. Att folk här tänker sig att vi topplessolar hej vilt, gärna bastar ohne alles och utan att blinka badar nakna om somrarna. Men alltså… Det där stämmer ju inte alls. Det är väl mest någon 70-talsbild av Sverige som dröjt sig kvar här borta i utlandet.

I jämförelse med nordtyskar är vi i alla fall hur pryda som helst.

Vabali Spa Berlin I dag var jag på Vabali Premium Spa i Moabit med min podcastparter Kristina. Det var jättefint där, stort som attan – och extremt naket. Badkläder var förbjudna, överallt. Vi kände oss som gäster på en av de där nudistresorten på Jamaica där vi gled omkring bland alla snoppar och snippor och tuttar och rumpor. Satt bredvid bredbenta män i solstolarna, duckade för svettiga pungar och gungande bröst på väg till de varmaste platserna i bastun och simmade i poolerna med behagen helt fria i vattnet.

Vabali Spa Berlin

Att män och kvinnor har gemensamma omklädningsrum och bastar tillsammans är inga konstigheter här i Berlin, det har jag vant mig vid vid det här laget, men att simma naken? I pooler? Till åskådan av både män och kvinnor? Det har jag faktiskt aldrig gjort förut och jag måste säga att det kändes lite konstigt (även om det alltid är trevligt att nakenbada, förstås).

På ett sätt tycker jag att det är rätt skönt att nakenhet är så avdramatiserat här, på ett annat tycker jag att alla, well… kön överallt förtar känslan av lyxig spaupplevelse en aning. Det är inte så lätt att slappna av helt om man har en främmande snopp hängandes framför sig. Känner jag i alla fall.

Men annars då? Är Vabali, som är helt nyöppnat, värt ett besök?

Absolut. Massor av olika bastuar av välja mellan och flera härliga pooler. Något jag saknade var en juicebar – och det hade ju varit himla fint om de hade dukat upp några kannor med kranvatten  till gästerna här och var. Kanske lite frukt till och med? En restaurang fanns, men då var man tvungen att sitta där och äta och dricka, att ta med sig sin smoothie till en av loungerna var verboten. Med tanke på att de kallar sig för premium spa tycker jag att de kunde ha satsat lite extra på de små detaljerna som gör att det känns lyxigt på riktigt.

Förutom det, och förutom nudistchocken, får Vabali Premium Spa fyra av fem snopp..eh…tevetorn av mig. Jag klär gärna av mig där igen.

Hur känner du? Skulle du kunna tänka dig att glida omkring på ett spa i bara mässingen?

Följ mig bloglovin! På Instagram heter jag johannapaues.

  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB