Startsida / Inlägg

Söndagshäng med Friedrichshains gulligaste skejtare

av Johanna Paues, Berlin

Vi är tillbaka i Berlin igen! Härligt. Inte minst för att det är riktig indiansommar här nu, folk går runt med bara ben och beter sig helt somrigt. Hela Friedrichshain har liksom bubblat i solskenet i dag.

Vi startade söndagen på finaste stället i hela Berlin, RAW. Den näst yngste i vår familj har nämligen inte bara tjatat sig blodig över att få börja fotboll, han vill lära sig att åka skateboard också. Vilket kändes som en betydligt enklare sak att ge sig på än fussballen, rent familjelogistikmässigt (jämför liksom en timme i veckan på mitt favoritställe i hela Berlin mot tre timmar i veckan vid sidan av en fotbollsplan. Gaaanska enkelt att säga KLART DU SKA SKEJTA då). Skateboardskolan ligger mitt i RAW-området, bland ruinerna, nattklubbarna och loppisarna. Vi måste alltså shoppa oss igenom loppisen för att ens ta oss dit, hur lyxigt är inte det?

(Obs! Med det inte sagt att sonen inte ska få börja på fotboll vad det lider. Jag har hört nu att det finns klubbar som inte tar träningen på lika blodigt allvar, även om de är ovanliga. Måste hitta en sån)

skateboardkurs
Gullighetsfaktorn på tjugo i femåringar på skateboard var helt brutal.

Efter det åt vi lunch på Homemade, ett kafé på Simon-Dach-Strasse som har världens godaste hemmagjorda saft. Ja, annat också. Men det var saften som drog.

homemade

Sedan blev det till att rita djur och skapa musik genom att slå på vattenglas på den där festivalen jag skrev om för några dagar sedan. Någon festival var det väl i och för sig inte, snarare en pysselhörna, men barnen hade kul och det var ju själva poängen.

De som höll i den pratade engelska men eftersom barnen där var tvåspråkiga, och inte alltid med engelska som ett av modersmålen, blev det ett härligt språksurr av franska, tyska, engelska och svenska. Jag tycker så mycket om när det blir så, det är fint att mina barn växer upp med så många olika språk omkring sig till vardags.

Vi höll förresten till på Shakespeare and Sons, en bokhandel med bara engelska böcker, som också är ett kafé. Hett tips för er som inte vill köpa tyskt, alltså. De hade rätt många fina böcker om Berlin där.

shakespeare and sons
 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Frida Westergård
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB