Startsida / Inlägg

Tre berlinska vardagssaker som Sverige saknar

av Johanna Paues, Berlin

Så sitter jag här. I ett hus i en förort utanför Stockholm. Det hade jag aldrig, aldrig kunnat tro för ett år sedan. Jag som bodde i ett av Berlins hippaste och knasigaste områden, bland graffittiväggar i ständig förändring, clowunderhållning vid trafikljusen och pappor som såg ut som mammor i lekparken. Snacka om att byta liv!

Men det är ok. Berlin finns kvar och jag kan åka dit hur lätt som helst. Och jag har dessutom inget behov längre av att bo mitt i äventyret. Nu känns det viktigare att ordna en lugn oas för mig och min familj på ett ospännande ställe fullt av trygghet och människor som står oss nära – vi som reser så mycket behöver det.

Fast jag måste ändå säga att det finns vissa vardagssaker som jag gärna skulle ha tagit med mig hit till Sverige. Här är några exempel:

Demoshowerna. I Friedrichshain dyker det ofta upp demonstrationer utanför fönstret. Stora, högljudda technofester med trettio, fyrtio polispiketbussar före och efter. En show varje gång och snacka om vardagsspänning! En av min sons första utklädningsleksaker var förresten en kravallpolishjälm. På egen begäran.

IMG_1010
En every day demo utanför vårt fönster i F’hain.

Raka rör-kulturen. I början höll jag på att skita på mig varje gång jag eller någon i närheten av mig fick en utskällning av random person på stan som tyckte att det gjordes fel på något sätt. Men så vande jag mig och mot slutet kändes det riktigt uppiggande med att folk säger vad de tycker just när känslan är där. Rensa luften, ta fajten och gå vidare!

Ölfika i lekparken. I Friedrichshain är det inga problem att ta en öl i lekparken medan ungarna leker. Det gör många Berlinföräldrar utan att någon rynkar på näsan. Obs! Har förstås att göra med att det inte är olagligt att dricka alkohol på allmän gata i Berran. Och att öl ses mer som mat än berusningsmedel. Obs 2! Det handlar alltså inte om att supa till framför barnen på något sätt. Jag är på alla sätt helt emot att vara berusad på samma gång som jag är med mina barn. Märk väl.

Gatukonst, överallt! Åh, vad jag älskar när varenda vägg är fylld av historier. Av åsikter och bilder som leder till diskussion och som rör till ens vardagstankar. Och alla färger! Jag vet att många inte håller med mig på den här punkten, men jag säger FRAM FÖR MER GATUKONST I SVERIGE! Hög som låg, fin som ful.

Vad skulle ni vilja ta med er från Berlin till Sverige?

IMG_8182

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB