Startsida / Inlägg

Tre matnyheter i Berlin som måste testas

av Johanna Paues, Berlin

Det går ju som bekant väldigt snabbt i Berlin. Nya, balla ställen öppnar, alla oooar och aaahar i kör och precis när man äntligen lyckats hitta en lucka i småbarnshetslivet för att spana in nykomlingen – så har den gått i kånken, omvandlats till lekkafé, blivit otrendigt eller bara popupat färdigt. Himla frustrerande.

Som matmarknaden Neue Heimat nere vid RAW-området i Friedrichshain till exempel. Jag kan tänka mig att många av er därute hade sett fram emot att testa stans skönaste häng under nästa Berlinweekend – FÖR SENT! Pang bom och så var Neuer Heimat stängt, kanske för alltid. Det var något bråk med stadsdelsförvaltningen som låg bakom.

Samtidigt är ju det charmen med Berlin, att det går så snabbt. Att folk är så benägna att sätta igång något, låta projektet trollsländeleva fullt ut under en kort tid för att sedan dö och lämna plats för något nytt härligt. Berlin är sannerligen inte en särskilt pålitlig stad, men den är levande!

villagemarket-1024x691
Neue Heimat. Ain’t no more.

Hur som haver, här är min topp tre to try för Berlin just nu. Bara äterier! Vi får se om jag hinner pricka av listan innan det öppnat något nytt på adresserna.

1. Shiso Burger. Omtalas i hipstersnyhetsbreven som Berlins bästa burgare (och då ska ni veta att det finns MÅNGA burgarställen i Berlin). Om det lyckas överleva tills jag lyckats ta mig dit är chansen god att påståendet är sant.

2. Till the cows come home. Det här stället, som ligger i en uppiffad container, har ju faktiskt funnits rätt länge nu, ändå har jag inte lyckats ta mig dit. Eller jo, en gång var jag där, men då hade ägarna bestämt sig för att hålla semesterstängt i några veckor. Mäh!

3. Daluma. För tjugonåntingåringarna är det här man detoxar efter en vild och vaken klubbhelg. För oss över trettio med barn i trotsåldern och en konstant schleten look är Daluma ett potentiellt nytt stamställe. Konceptet stavas Nyttigt, Supermat och Energiboost. Sehr gut. Här kan ni läsa Berlin Food Stories recension av restaurangen.

Om ni hinner dit före mig  – berätta gärna hur det var!

 • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB