Startsida / Inlägg

Guten Rutsch från Brandenburger Tor!

av Johanna Paues, Berlin

Nyår! Och som vanligt är jag helt okej med att jag inte kommer att stå och trängas vid Brandenburger Tor vid tolvslaget. Det ser ju alltid så festligt ut där, men allvarligt talat – paniken om man skulle stå där någonstans mitt i. Not for me. Fast okej, hade det varit 1989 nu (och jag varit säg… nitton och inte nio) och David Hasselhoff stått på scen i sin blinkande läderjacka så hade jag inte bangat.

Hur som helst. Det här året, alltså. My God! Utlandssvenskkris som ledde till separationsångestkris och flytt och hus och ett helt nytt liv långt borta från Berlin. Så svårt men samtidigt så bra. Berlin är fortfarande mer hemma än något annat ställe, men åh vad jag trivs bra med i min nya vardagsbubbla här i Stockholmsförorten. Att äntligen ha mina bröder, svågrar, svägerskor, barnens kusiner, svärföräldrar och barndomsvänner runt knuten – det är banne mig den bästa presenten jag gett mig själv, någonsin.

Men om vi ändå ska foka på Berlin här. Vad har vi att se fram emot 2016? Här kommer några guldkorn.

Naturkundemuseum har ett alldeles äkta T-rex-skelett precis flyttat in, det ska tydligen få stanna i omkring tre år för att sedan beskådas någon annanstans.

I Mitte slår lägenhetshotellet Amano Home upp portarna (hotellet Amano, med samma ägare, är en favorit bland flera jag känner).

Och i sommar öppnar äntligen Zeiss-planetariet igen efter att ha renoverats i evigheters evigheter. Rymden! Vem kan motstå?

Självklart ska ni få många fler tips om Berlin-härligheter á la 2016 än så här. Men det får vänta. Nu ska här ordnas nyår i förorten.

Såhär såg det ut för ett år sedan vid den där två kilometer långa festen vid Brandenburger Tor det alltid snackas om. Pet Shop Boys liksom. I år blir det Rednex, jamen!

GOTT NYTT ÅR!

 • Tjänstgörande redaktörer: Jennifer Snårbacka, Emma Lindström och Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB