Startsida / Inlägg

Ekochippe på G

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 09.43.02

I dagarna inleds ett testprojekt att odla ekologisk potatis för chipstillverkning, i Sverige. Förhoppningen är att Estrella som står bakom försöket ska kunna lansera chips gjorda på svenskodlad ekologisk potatis i slutet på september. Odlaren heter Per-Johan Påhlstorp och driver Pålstorps gård utanför Sjöbo. 

Orsaken till att få har odlat ekologisk potatis för chips i Sverige är enkel – jämfört med konventionell odling är det väldigt arbetsamt och svårt att lyckas. Utan bekämpningsmedel är det i det svenska klimatet med mycket regn inte fråga om huruvida odlingen angrips av bladmögel utan när odlingen angrips av bladmögel. Vid ekologisk odling gäller det dessutom att hålla ogräs borta genom enträget manuellt arbete och sedan hoppas på att potatisen vuxit sig tillräckligt stor och fin innan bladmöglet angriper.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB