Startsida / Inlägg

Mindre men bättre (UPPDATERAD)

av Johan Gunnarsson, Aftonbladet
Skärmavbild 2015-05-27 kl. 11.34.49

Well, initiativet är ju inte dumt alls, men helt okomplicerat är det inte. Svenskt kött anser till exempel att antibiotikaanvändandet borde vara en parameter att räkna in. Svar på tal från Maria Forshufvud:

”Världsnaturfondens initiativ är vällovligt men en fråga som inte tas upp är en jämförelse av antibiotikaförbrukningenmellan länderna.

– Friska djur behöver inte antibiotika. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av att använda antibiotika. Idag är den lägst inom EU och det är synd att det inte kommer fram i Köttguiden, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.

Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen. Betygen ges i form av trafikljusens färger: rött (undvik), gult (var försiktig) och grönt (ät måttligt).

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Vi delar Köttguidens uppmaning ät mindre men bättre kött, men med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden. Och för en levande landsbygd, säger Svenskt kötts vd Maria Forshufvud.”

 

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB