Mer terapi än jag bett om

Vecka åtta av hemarbete. Jag undslapp mig en stor suck när jag i morse lade fram datorn på köksbordet igen, herregud vad tradigt det kändes.

Jag måste säga att jag är besviken på mig själv, jag trodde verkligen att jag skulle vara bättre på att vara hemmasittare än jag är. En gång för rätt många år sen sa jag till den terapeut jag då gick till att jag var orolig över att jag inte behövde andra människor, att jag trivdes lite för bra i mitt eget sällskap. Han sa att jag borde prova under semestern, låta bli att höra av mig till andra och se hur länge det kändes bra.

Jag vill minnas att det tog drygt tre dagar, sen kände jag faktiskt att jag ville ha någon slags kontakt med andra. Böcker, korsord, film, musik och de egna tankarna räckte bara så långt.

Nu lever vi ju inte i total isolering, jag har videomöten med kollegor, chattar med kompisar, ringer till mamma och på helgerna träffar jag några vänner i små, glesa sällskap. Men det är tydligt vilken skillnad det gör när ensamheten inte är frivillig, och när intrycken utifrån uteblir. Jag har helt klart överskattat mitt eget sällskap med mig själv.

Förresten kom jag senare i terapin fram till att jag inte var bättre än någon annan på att vara ensam, snarare var jag sämre än många på att tydliggöra mina behov och blablabla. Jag jobbar fortfarande med det och nu har jag ju gott om tid att göra det. Man ska verkligen vara försiktig med vad man önskar sig.