Startsida / Inlägg

Erik Ersberg – en sågad ”nolla”

av Nils-Petter Dufva

Efter att ha vunnit Gagarin Cup en säsong stod Erik Ersberg fem månader senare, enligt honom själv, för tavlor för två säsonger inom loppet av en vecka i september. Det bestraffades givetvis med bänken ett tag och när han åter fick chansen av Sergej Michaljov i Salavat Julajevs kasse en knapp månad senare gick han lös på inredningen i spelargången efter att släppt in tre baljor och blivit utbytt mot Dynamo Minsk.

Samtidigt hade Robert Nilsson och Maksim Susjinskij blivit uppsatta på KHL:s transferlista och det började tisslas om att Ersberg skulle få en liknande behandling. Annat vore konstigt med ryskt tålamod. Men han blev kvar, om än som snudd på tredjeval ett tag.

Vi byter år.

I januari hittade så Ersberg sin pikpistol och häftade fast sina två första nollor för säsongen. I februari kom han sedan tillbaka från småskavankerna som gjorde att Salavat stoppade honom från landslagsspel och höll direkt en tredje nolla efter Oddset Hockey Games-turneringen som han inte deltog i. 

Salavat Julajev har haft en strulig säsong med schismer mellan spelare och ledare, missnöje mot ledande spelares maktställning från andra spelare och Aleksandr Radulovs twittrande. De blev inte bättre än femma i den östra konferensen och tvingas möta alltid lika grundserietröga Ak Bars Kazan i konferenskvartsfinalen. Införsnacket den ryska expertisen bjudit på i dagarna handlade ändå om att Salavat fick ses som favoriter, men att den där Ersberg inte är att lita på.

– Jag skulle sätta mina pengar på Salavat. De har en starkare, tydligare struktur. Dock har inte målvakten Erik Ersberg spelat särskilt bra, men målvaktsspelet är beroende av många saker, sade Jurij Novikov, som bland annat var målvaktscoach i Atlant för två säsonger sedan, till R-Sport.

Sergej Nikolajev, som under sin aktiva karriär vaktade mål i både Ak Bars och Salavat, tog det ett långt steg längre när han intervjuades av tatsport.com.

– Ak Bars har en stabilare målvakt i (Petri) Vehanen (…) Salavat har varvat mellan Ersberg och en ung, ostabil (Nikita) Davydov. Ynglingen har liten erfarenhet av att spela i KHL och Ersberg har haft en svag säsong och har inte stuckit ut tidigare heller.

Förra säsongen (i konferensfinalen) ställdes Ak Bars mot en bra Ersberg.
– Jag håller inte med. Han gjorde många misstag och dessutom fick han minimalt med skott mot sig. Jag tror att om han hade fått lika mycket skott som Vehanen, och det var i snitt 30-35 per match, hade Ufa fått stora problem. 

I dag kickades matchserien mellan Gagarin Cups enda tidigare mästarlag igång under slutspelets andra dygn.

Petri Vehanen släppte in tre mål – Erik Ersberg släppte inte in något.

Jag är inte den som hojtar halloj för en match, men jag är den som finner stor glädje i att Erik Ersberg var en nolla.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB