Så var det bara 15 lag kvar

av Nils-Petter Dufva

Om ni hade frågat mig för fem dagar sedan om vilket jag som lag ansåg vara den största outsidern till Gagarin Cup skulle Dynamo Minsk tilltalat mig som svar. Den här säsongens upplaga av Dynamo Minsk tilltalar mig faktiskt över huvud taget med Peter Podhradsky, Jaroslav Obsut och förvisso något överskattade Jere Karalahti som offensiv backuppsättning balaserade av genomstabile Lukas Krajicek. Och framför går det undan något så överjävligt med Daniel Corso, Geoff Platt, Zbynek Irgl och Teemu Laine.

I slutet av september skrev jag om den norske målvakten Lars Haugen, som grovt snackat hade gått från att inte ha varit tillräckligt bra för sin norska klubb till ett KHL-kontrakt på sisådär en månad. En säsong med farmarlagsspel i den vitryska ligan senare fick han debutera med Dynamo Minsk i den sista KHL-grundseriematchen, då tränaren Marek Sykora ville väcka sitt lag inför slutspelet efter ett gäng förluster.

Det slutade med att Sykora valde Haugen i målet till de två första konferenskvartsfinalerna mot OHK Dynamo Moskva också. Ingen skugga ska falla över norrmannen, han gjorde det bra, men facit blev att Dynamo Minsk torskade båda matcherna.

Till det tredje mötet fick Andrej Mezin kliva in i kassen och kliva ut igen efter knappt tolv minuter och tre insläppta mål. I den fjärde kvarten var det sedan Kevin Lalandes tur att starta och efter två insläppta mål inom loppet av två minuter i period två var det här slutspelet över för Minsk.

På presskonferensen i Babruisk Arena – Arena Minsk var uppbokad med JVM i konståkning i helgen – kom sedan 63-årige Marek Sykora med beskedet:

– Jag slutar som tränare.

Parallellen med Atlant-tränaren Janne Karlssons debacle i SM-slutspelet med HV 71 förra säsongen och valet att åtsidosätta Daniel Larsson är lätt att dra. Det var på intet sätt målvaktsspelet som gjorde att HV och Minsk åkte ut i fyra raka. Dessutom går det inte att helt underkänna Sykoras val. Kevin Lalande drogs med sviterna av en hjärnskakning och Mezin var bevisligen ur form. Men det är aldrig ett gott slutspelstecken när målvaktsfrågan förbryllar.

Andra outsiders?

Jag räknar åtminstone kallt bort CSKA Moskva, där ledningen har på tankarna hur mycket bättre lag de kommer ha nästa säsong, och Amur Chabarovsk, som är tillbaka på en rimlig nivå efter den sanslösa starten på säsongen. KHL-vinnarna Traktor Tjeljabinsks fina säsong har också blivit lite avslöjad när Jevgenij Kuznetsov haltar vid sidan med en knäskada. Jugra Chantyj-Mansijsk har pressat dem, men i dag blev det en ordentlig genomklappning på hemmaplan med fem insläppta mål och en tappad 2-6-ledning i den sista perioden.

Liksom tidigare år känns det som att vi står där med Dinamo Riga som jokerkort och de kan säkert gnugga fram sju matcher mot Torpedo Nizjnij Novgorod förutsatt att det är Chris Holt som vaktar målet.

Ja, och möjligtvis Barys Astana.

Efter dagens seger på hemmais är de uppe i 2-1 i matcher mot Metallurg Magnitogorsk, fastän varken backkungen Kevin Dallman eller målkungen Brandon Bochenski slutspelslevererat hittills.

Jag vet inte det sista är oroväckande eller ska ses som en styrka, men som forwarden Andrej Gavrilin sade till kazakisk tv efter klubbens två första slutspelssegrar någonsin: ”Vi har börjat tro på det här nu.”