Startsida / Inlägg

Oh! Oh! Oh! Ahonen!

av Nils-Petter Dufva

Häromveckan vann Barys Astana sin första slutspelsmatch någonsin efter att ha ställts mot dubbelmästarna Ak Bars Kazan i tre Gagarin Cup-slutspel i rad.

Barys, who?

Det är helt okej att inte ha koll på det. Vi har ett gäng lag som brukar hålla till på den nedre halvan av den östra konferensen som är ganska otillgängliga härifrån Sverige. Ändå har de flesta av dem stundtals lyckats stjäla uppmärksamhet med sina ytterligheter.
 

* Amur Chabarovsk i och med att de är just så otillgängliga borta vid Kina.
* Jugra Chanty-Mansijsk för att det är anmäkninsvärd stad med kylan, schack och skidskytte.
* I Jekaterinburg stjäl Avtomobilist-fans klubbor och nitar reservmotståndarmålvakter med dem.

* Metallurg Novokuznetsk är så grå att det ibland måste påpekas att de är det. 

Och Barys Astana. Ja ni, de har Kevin Dallman som har slagit poängrekord i rysk hockey för backar och en svensk i Jonas Junland, men söker man på honom på kazakiska webbplatser hittar man ingenting. 



De har helt enkelt varit ett stabilt slutspelslag, som inte lyckats åstadkomma något när de planenligt tagit sig till dit. Fram till den förlösande Gagarin Cup-segern i Magnitogorsk då.

När sedan matchserien gick vidare i Kazakstan dök presidenten Nursultan Nazarbajev upp och efter matchen konstaterade de inhemska spelarna att de inte kunde förlora när han bemödade sig med att göra ett besök i hallen. 

Kvällen efter det räddade Jonas Junland, som skaffat sig ett vildvuxet snömannenskägg igen, kvar en puck i anfallszon, vilket renderade i det matchvinnande 2-1-målet innan han själv dunkade in 3-1 från blålinjen och såg till att Barys var uppe i 3-1-matcher.  

Det var på väg att bli något triumferande  – men det skulle sluta i en annan ände.

Som den forna sovjetstat Kazakstan är med tydliga kopplingar till Ryssland finns det ett starkt lillebrorskomplex och en benägenhet att vilja bita ifrån. Som när Barys Ice Palace dömdes ut som den sämsta i en rankning av KHL:s arenor och planerna om att bygga en ny offentliggjordes några månader efter det.

Den här gången var det Metallurgs finske målvakt, Ari Ahonen, som fungerade som triggare. Efter att ha förlorat den femte matchen i sudden såg Barys supportrar fram emot att se sitt lag i stället avgöra matchserien på hemmaplan. Tre stycken tveksamma situationer (ni ser dem här och här och här, varav två av dem med Ahonen i centrum och en till förlängningsförlust senare kände sig de nu ilskna fansen bortdömda och en skrivelse lämnades in till KHL med krav för att byta domare till den sjunde och avgörande matchen. Det gick också igenom och internationelle toppdomaren Vjatjeslav Buljanov och finländaren Jyrki Rönn tillsattes som rättskipare.

Ändå blev det ett kazakiskt antiklimax.

Domarinsatsen finns det ingenting att anmärka på och inte heller Ari Ahonens målvaktsspel. Mycket tack vare av det senare kunde Metallurg ta sig vidare till kvartsfinal genom att vinna sin tredje raka förlängning och målvaktsexperten Sergej Nikolajev i hyllande stämma utbrista: ’Oh! Oh! Oh! Ahonen!’ i eftersnacket.

Barys Astana föll på målsnöret tre gånger om, Dinamo Riga lämnade in efter sju matcher mot Torpedo Nizjnij Novgorod och det innebär att grundserielag ett, två tre och fyra  tog sig vidare från den första slutspelsrundan i både väst och öst. 

***

När Sergej Nikolajev ändå är nämnd så kan vi fortsätta med honom också. Jag skrev ju ett revanschinlägg när Erik Ersberg hade nollat Ak Bars Kazan i den första åttondelen efter att Nikolajev hade dömt ut honom och pekat på att Petri Vehanen var en mycket bättre målvakt. 

Frånsett en ordentlig tavla blev det sedan så att Vehanen var bättre än Ersberg i fyra raka matcher och Ak Bars plockade följaktligen hem matchserien med 4-1.

Va? Va? Va? Vehanen!

Om man ska att Nikolajevsera det hela.

***

Kvartsfinalerna – eller korrektare sagt konferenssemifinalerna – drar i gång i morgon och ser ut så här:

SKA S:t Petersburg-Atlant Mytisjtji
Torpedo Nizjnij Novgorod- OHK Dynamo Moskva

Traktor Tjeljabinsk-Ak Bars Kazan
Avangard Omsk-Metallurg Magnitogorsk

Ska vi tippa att SKA, Torpedo, Traktor och Avangard tar sig vidare?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB