Välkommen till high tech California

Los Angeles. Det sitter en man på vår parkeringsplats. Han mår inte bra, han verkar påtänd och är mycket smutsig.
När han skriker åt oss väljer vi en annan parkeringsplats och går sista biten genom Downtown Los Angeles. Det här är det gamla industriområdet, många byggnader står fortfarande tomma med trasigt tegel och krossade fönster.

Men så hittar vi ett hippt kafé fullt av unga människor som dricker ekokaffe ur stora muggar. Sedan några konstgallerier och till slut hittar vi också LACI, La Kretz Innovation Campus, och nu börjar det bli spännande. Det är väl så här vi tänker oss Kalifornien – i spänningen mellan utslagna människor och innovativa företag.
LACI är en non profit-organisation som driver upp företag. En ”incubator” som tar vara på idéer och bedömer vilka som kan utvecklas för att bli lönsamma. Det här är en del av stadens återindustrialisering.

Om New York är världens finanscentrum, då vill Los Angeles bli centrum för den gröna teknologin. Och är det någonstans klimatrevolutionen kan ske, så är det väl här i det skitigaste hörnet av världen. Här måste man helt enkelt hitta lösningar för att rädda sitt eget klimat.

Fred Walti och Joe Biden.

V i får vänta ett tag i LACI:s minimalistiskt vitmålade foajé innan vd:n Fred Walti kommer springande. Han är stressad – nästan manisk – men glad.
– Kom och titta här, säger han och sliter fram ett fotografi som föreställer honom och vice president Joe Biden.
– Han besökte oss i förra veckan. Los Angeles borgmästare Eric Garcetti var också här och träffade våra entreprenörer.

Fred Walti försöker märkvärdiggöra sin organisation, och varför inte. Han visar att grön teknologi kan vara lönsam, att det går att kombinera hållbar utveckling med tillväxt.
– Miljöbusiness är den snabbast växande sektorn i världen. Den skapar jobb och rikedom för du kan faktiskt göra gott och ändå tjäna pengar.

Fred Walti får många besök, han ingår i ett globalt nätverk och har många kontakter med Kina. Just kineserna är väldigt intresserade av grön tillväxt och här i Los Angeles får de lära sig om allt från laddningsbara batterier till supercoola elmotorcyklar. Det är inga stora företag det handlar om, snarare om uppfinningar som har potential.

Men vi satsar bara på det som kommer att bli lönsamt. Fred Walti

Ett typiskt LACI-projekt är Juicer, en handbyggd retro-MC som andas olja och svett, men som egentligen drivs med elektricitet. MC-byggaren Dave Twomey anpassar varje motorcykel efter kundens önskemål, men det blir alltid en kombination av gammal hot rod-kultur och modernt miljötänk. Men han gör egentligen inte ett miljöfordon, han gör en motorcykel för människor som vill åka.
– I’m looking for people who want to ride.

MC-byggaren Dave Twomey.

A tt klimatanpassningen kan bli lönsam tror även jättar som Google och Apple. Båda testkör nu sina förarlösa elbilar. Härom veckan stoppade polisen i Mountain View en Googlebil för att den körde för långsamt. Problemet var bara att bilen saknade förare…

Annars tar Googlebilen dig dit du vill, mata bara in adressen, tryck på knappen och luta dig tillbaka. Du åker energisnålt och säkert. Om människor bara slutar att köra sina bilar kommer trafikolyckorna att minska drastiskt. Bilen har sensorer som läser av vägskyltar och känner av andra bilar, cyklister, gångtrafikanter och småsaker som kan komma i vägen.

Apple beskriver sin elbil som en ”teknisk tsunami”. Företaget testkör just nu sina iCars på en övergiven flottbas lite längre upp i Kalifornien. Elbilen Tesla finns redan på marknaden och har blivit den verkliga statusbilen. Även den kör i princip sig själv. Vanliga biltillverkare är skakade och flera kommer nu med egna elvarianter.
Det här är high tech California, det är bara att luta sig tillbaka och släppa ratten.

Polisen stoppade en Googlebil för att den körde för sakta. Problemet var bara att den saknade förare. Foto: CNN

Polisen stoppade en Googlebil för att den körde för sakta. Problemet var bara att den saknade förare. Foto: CNN

Elbilen Tesla finns redan på marknaden och har blivit den verkliga statusbilen. Foto: AP

Elbilen Tesla finns redan på marknaden och har blivit den verkliga statusbilen. Foto: AP

Fred Walti är lika entusiastisk som vilken bilhandlare som helst, han älskar sina entreprenörer, att göra gott, att jobba Downtown.
– Vi har redan fått några kaféer och restauranger här nere, säger han medan vi reser oss.
– Nu vill vi självklart ha en bar också.
När vi lämnar LACI vinkar vi åt vakten som hållit ögonen på vår bil. Längre bort har den utslagne mannen försvunnit. Det ligger några paltor kvar, men snart kommer hans plats att vara upptagen av en Tesla.

K lassklyftorna i Los Angeles är enorma. Den vita överklassen är i klar minoritet, men brer ändå ut sig i förorter som West Hollywood, Beverly Hills och Bel Air där filmstjärnorna koketterar med miljöengagemang medan de låter tjänstefolket fylla poolen.

Det är inte ens stjärnorna som försörjer Kalifornien, utan majoriteten icke-vita lantarbetare. Den viktigaste inkomstkällan är fortfarande jordbruket. Frukt, grönsaker och vinodling samt boskapsskötsel.
I takt med klimatförändringen sjunker vattennivåerna i delstaten och som professor Jay Famiglietti säger, snart går det inte att odla i Kalifornien.
Då är det lantarbetarna som tvingas flytta, de kommer aldrig att köra sina teslor längs Sunset Boulevard.

Klimatkrisen ökar dessa klyftor mellan människor och mellan länder.

När president Obama och resten av världens ledare samlas i Paris på måndag kommer orättvisor att vara den stora frågan.
De länder som redan nått ett välstånd vill behålla det, medan fattigare länder vill få det lite bättre. Kraven överskrider jordens resurser och därför måste bördorna fördelas mer rättvist.
Sannolikt får vi ett nytt klimatavtal i december. Vi får se det som startpunkten för ett globalt miljöarbete där vi kan lära mycket av Kalifornien. Oljeutvinningen måste upphöra och sedan måste vi hushålla med de naturresurser som finns kvar.
Det arbetet måste börja genast, annars kan det vara för sent.