Startsida / Inlägg

Young entrepreneur talk

av Maria

DSC_1105Oavsett vilka drömmar, resurser eller nätverk du har så är självdisciplin a och o när det handlar om entreprenörskap. Utan någon gnutta av disciplin blir tyvärr det mesta av dina resurser obetydliga. Som egenföretagare har man ingen chef som sätter deadlines, en mamma som säger vad du får och inte får göra eller en lärare som testar dina kunskaper. Istället blir det Du som blir din alldeles egna övervakare och därför är det viktigt att du är lojal mot dig själv. Är det 25 grader ute? Då kanske du behöver prioritera att sitta inne och jobba…tyvärr. Sitter alla din instagramvänner på uteserveringar och skålar? Då kanske du behöver påminna dig själv att det är viktigare att planera inför mötet imorn. Jag säger inte att man ska jobba ihjäl sig men jag vill poängtera att drömmar växer inte på träd av sig självt. Du måste ta ansvar och vattna de med tro, hopp och kärlek samt hårt arbete. Jag har haft turen och fått disciplingenen och här är några av mina bästa tips.

5 sätt till att öka din självdisciplin: 

1. Vision board: det ger dina drömmar struktur och därmed blir det lättare att hålla sig på vägen mot dem än att köra av när något distraherar en.

2. Klappa dig själv på axeln: Jag är en sömntuta och därför belönar jag alltid mitt hårda arbete med sovmornar. Många säger ”if you snooze you lose”. Jag kontrar med ”snooze when you desever it”. Kortfattat, hitta ditt sätt att unna dig och använd det väl.

3. Hitta din fokuspunkt: Hemma kan jag inte fokusera alls och därför lägger jag gärna 40 kroner på ett café för att bocka av så många punkter som möjligt på min todolist. Kriga inte med att sitta på ett ställe som försvårar din fokus när du ändå inte gör något där. PS. perfekt studieteknik!

4.  Det kommer vara mödan värd: Jag har aldrig hört någon som jobbat hårt och varit missnöjd efteråt. Det känns alltid bra efteråt och ett jättebra exempel på det är med träning. Till en början tvivlar man på att gå till gymmet men efter passet hoppar man av endorfinlycka för att man inte gav upp.

5. Älska det du gör: Sist och det absolut viktigaste – älska det du gör. Då blir det alltid enklare att prioritera tid på sin dröm än att bli distraherad av en vinkväll.

Jag vet,  jag hård med disciplin men det är viktigt i livet. Vi kan inte förvänta oss att andra ska uppfylla våra drömmar. Ibland måste man ta för sig själv och ha eget ansar. Jag avslutar med mitt favorit citat ”wantrepreneurs talk the talk, entrepreneurs walk the walk”. Ta hand om er!

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB