Startsida / Inlägg

Hur man sätter delmål & peppar sig

av Maria

Idag valde Angelica rubriken ”Hur man skapar delmål och peppar sig igenom det”. En riktigt bra rubrik måste jag få säga! Detta eftersom vi oftast pratar om våra stora mål samtidigt som vi underskattar delmålen. Utan delmål finns det ingen riktig plan på hur du skall uppnå det stora hela. Därför är det lika viktigt att sätta delmål som stora mål. Alla har självklart olika knep för det och själv har jag provat mig fram tills jag hittade ett sätt som fungerar riktigt bra för mig. Det fungerar nämligen så här:

Jag börjar med att skriva ett datum för när jag skall uppnå mitt stora mål, vi säger till exempel att jag har som mål att i slutet på april sälja tio fikaboxar varje fredag. Idag känns det som en evighet dit och nästan omöjligt. Därför behöver jag delmål för att ens kunna ta mig upp på vägen och köra mot det. Då gör jag så här; jag skriver på ett papper en rubrik med datumet för mitt stora mål och sedan skriver jag alla mina delmål baklänges till den dag jag är på idag (se ett exempel nedan). Om mitt mål är att vi ska sälja tio lådor fika varje fredag till den en 31/4 så kan ett delmål under det vara att sälja åtta lådor till 15/4. Sedan kan ett annat delmål vara fem lådor till sista mars och så vidare. Just nu har jag så mycket administrativt att göra så de flesta delmål handlar om att strukturera upp företaget.

När det kommer till att peppa sig själv så tror jag att det är olika beroende på vem du är som person. Jag älskar ju att mysa ner mer när jag jobbar, tända ljus, blommor, kaffe i min favorit kopp, bekväma kläder, snacks, inspirationsord och så vidare. Alla är som sagt olika, visa är mer kreativa och peppade när det är kaos omkring än och det fungerar ju också. Så gör något som får dig att längta till att jobba/träna/plugga eller vad det nu än är. Någonting annat som peppar mig är RASTER. Jag kör lågstadiestyel och tar paus efter 45-50 minuter. Rasterna blir som mina små mål i delmålen som i sin tur är småmål för det stora. Ja, ni fattar vad jag menar.

Allting handlar om att göra saker realistiskt och det genom att tratta ner det stora till mindre bitar. Även om det inte låter realistiskt idag med att sälja tio lådor fika varje fredag så låter två paket fullkomligt relatikstkt och så börjar man från där. Hoppas jag inte var allt för otydlig, om så tveka inte på att kommentera här under. Jag svarar så snabbt jag kan.

Som sagt, ni får gärna välja rubrik så skriver jag ett inlägg om det. Ta hand om er och glöm inte att du kan allt du vill, bara du låter dig själv få göra det.

Kocken i klackarMitt peppande kontor, kaffe i min nya favorit kopp, vita tulpaner som är min favorit just nu och citat som peppar. Hitta ditt sätt att peppa dig själv! 

Kockeniklackar-21Ett exempel på hur det kan se ut. Nu har jag ett mål att göra mycket administrativt för företaget och därför är det en kort lista på mina delmål. Den andra med mitt säljande är mycket längre och tydligare. 

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB