Startsida / Inlägg

Livet som vegetarian

av Maria

Tänk att jag snart har varit vegetarian i två år (eller snarare pescetarian, då jag ibland äter fisk). Kom på att jag inte riktigt skrivit något om livet som vegetarian och om jag känner någon skillnad från tiden då jag åt kött och nu. Här är några av mina tankar om livet som grön:

Kockeniklackar-5Marinerad tofu (recept kommer snart)

Kroppsmässigt

Jag har en väldig känslig mage och när jag åt kött fick jag magknip väldigt ofta. Fruktansvärda tider! Sen jag slutade äta kött och kyckling har det problemet försvunnit från mitt liv, vilket jag inte alls hade trott. Helt klart det bästa som har hänt mig. Den skillnaden är nog den bästa och mycket därför som gör det lättare för mig att fortsätta vara det.

Jag minns att i början upplevde jag mig väldigt trött, vet inte om det hade något att göra med att jag slutade äta kött men det var någonting jag reagerade på. Dock försvann det väldigt fort och idag är jag piggar än någonsin. Vilket är en annan skillnad som jag älskar och uppskattar väldigt mycket.

I somras var jag förkyld i mer än en månad och tog blodprover för att se om det var någon allergi. Min läkare ringde mig och sa två saker; 1. Maria, du är jätteallergisk mot damm. 2. Maria, vad än du äter och gör, fortsätt med det. Dina värden är suveräna.

Det där med att sluta äta kött ska vara negativt för kroppen är en myt. Innan jag blev vegetarian hade jag alltid problem med järnbrist men idag är ja..som min läkare sa, mina värden suveräna. Förmodligen för att jag äter mer grönt än vad jag gjorde innan.

Mentalt 

Jag vaknade verkligen till livet som vegetarian och det gjorde att det inte blev jobbigt mentalt. Jag saknar inte så mycket förutom hemmagjorda köttbullar och det för att jag inte har hittat en bra vegetarisk ersättning för det. Något som jag verkligen saknar är armenisk mat som min farmor lagar. Men det går att överleva med. Jag trodde att det skulle vara jobbigare än vad det var men det gick fort att anpassa sig.

En sak som hjärnan inte riktgt hann med i början var att komma ihåg att alltid meddela det när man var gäst hos någon. I början fick jag flera gånger förklara över en välstekt köttbitt att jag var vegetarian, vilket var pinsamt för mig som alltid glömde att meddela sånt innan. Idag har jag lärt mig det och erbjuder alltid att ta med mig egen mat för att undvika problem för värdarna.

Kortfattat känner jag mig mer sund och ”ren” idag än vad jag gjorde innan jag åt kött. Många frågar om jag någonsin kommer att gå tillbaka till köttätandet och mitt svar är nopp, aldrig mer.

Är ni vegetarianer? Funderar ni på att bli det? Har ni vegetariska veckor, dagar eller måltider ibland? Vore kul för mig att veta. Ta hand om er!

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB