Mitt mantra

av Maria

DSC_0123-2

DSC_0131

DSC_0116Mitt mantra från sjukstugan; Jag vill ha macarons. Jag vill ha macarons nu. Jag vill vara i Paris och äta mina macarons. Jag får göra det bästa av situationen, baka en nyttiga morotskaka istället. Recept kommer snart!

 

Kategorier Allmänt

Sjukstuga

av Maria

DSC_1917

DSC_1938

DSC_1934

Jag hade många planer för denna soliga söndag men istället lät jag persiennerna vare nerdragna och jag gömd under täcket. Höstförkylningen har kommit i kapp mig. Trots sjukstugan lagade jag en vegetarisk chili con carne för hela veckan. Smaklig måltid till er!

Du behöver:

3 dl sojafärs (jag köper min torr)

5 dl krossade tomater

1 gul lök

1 gul paprika

3 dl bönor (valfria)

½ röd chili

Krydda med salt och peppar

Kokosolja att steka i

Pastan:

1/3 vitkålshuvud

3 stycken morötter

½ dl citronsaft

Salt och peppar

 

Gör så här:

Börja med att hacka löken och paprikan. Värm upp en stekpanna med kokosolja.

Stek löken först tills det får färg och sedan ha i chilin.

Tillsätt nu paprikan, sojafärsen, krossade tomaterna, bönorna och krydda efter smak.

Låt det få puttra ett tag,

Under tiden, riv morötterna och vitkålen.

Krydda och ha i pressade citronen. Blanda och smaka av.

Om allt smakar bra, servera och njut!

 

Kategorier Lunch, Middag, Recept

Magiska bönor

av Maria

DSC_1916

DSC_1913Dessa vackra och smakrika bönor fick jag direkt från mina föräldrars kolonilott på landet. Jag är en mycket bortskämd dotter! Imorn blir det vegetariska chili con carne med vitkålspasta.

Kategorier Allmänt

från ingenting till någonting

av Maria

DSC_1899

DSC_1901

DSC_1904Igår var jag och Sara mellan två olika event, en lanseringsfest och Startup evenemang. Vad innebär det? Det innebär att få berätta om Kocken i klackars kommande koncept, dela visitkort och ta emot nya kontakter på linkedin. Är du som jag, mitt i en starta-företag-period så ska du definitivt följa mig på min resa från ingenting till någonting. Nu är det bara några få veckor kvar. Ta hand om er!

Nybakad bröd

av Maria

DSC_1889

DSC_1865

DSC_1892Det är en ljuvlig känsla när hela lägenheten luktar nybakat bröd. Kanske till och med favorit doften? Jag provade på ett recept idag som innehåller lite fler än  8 ingredienser och tar mer än 30 minuter att baka. Men för den smaken så är det helt klart värt tiden. Hoppas det smakar bra!

Du behöver:

4 ägg

1 msk äppelcidervinäger

1 msk stevia

½ dl smält kokosolja

1 dl mandelmjöl

3 msk kokosmjöl

1 tsk bakpulver

2 msk chiafrön

1 dl solrosfrön

1 nypa salt

 

Gör så här:

Värm ugnen på 200°

Vispa ihop äggen, vinägern, stevian i en separat bunke (gärna fluffigt).

I en separat bunke blandar du ihop resten av ingredienserna.

Blanda i mjölkblandningen försiktigt i den andra bunken, lite i taget.

Blanda och låt det stå i några minuter.

Smörj en brödform med koksolja/smör och häll över vallmofrön.

Ha i brödsmeten och in i ugnen i ca 40-50 minuter.

Låt det få svalna och ät med ditt favorit pålägg.

Kategorier Bröd, Recept

En återhämtning

av Maria

DSC_1872 Fotor0924135147

DSC_1864-4En bartender tipsade mig om att kombinera kokosvatten med grapejuice och efter att ha gjort det är jag nu helt besatt. Denna magiska dryck kommer att bli min nya vardagscocktail som funkar lika bra till frukosten som kvällsmiddagen. Hoppas ni smakar!

 

Kategorier Raw, Recept, Smoothies

Min stora hemlighet

av Maria

DSC_1864-3På 20 minuter hann jag koka ihop en mäktig thairätt till min matlåda. Jag måste även få poängerna att jag hann borsta tänderna, klä på mig och äta frukost! Hemligheten? Ha alltid sojapasta, sesamolja och oystersås hemma. Dessa blandat med de grönsaker som finns hemma blir kanon gott. Hoppa det smakar!

Du behöver:

2 dl kokt sojapasta (jag köper mina på ICA i ST: Eriksplan)

1 gul paprika

1 röd paprika

1 dl bambuskott

½ hackad gul lök

1 msk sesamolja

1 msk oystersås

Färsk koriander (valfritt)

Salt och peppar

 

Gör så här:

Börja med att steka löken i kokosolja eller annan olja tills löken får färg.

Tillsätt sedan sojapastan, paprikan, bambuskotten och resten av ingredienserna.

Stek på i ca 10 minuter och smaka av. Ha i mer av något om du känner för det.

Servera med sesamfrön på toppen.

 

Kategorier Lunch, Middag, Recept, Vardagsmat

Jag är falafelkungen

av Maria

DSC_1878

DSC_1893

DSC_1887Jag är en utav de som tillhör falafelklubben, dvs ”vi som älskar falafel i nöd och lust”. Däremot har jag varit kass på att göra egna förens nu. Vad enkelt det var och framför allt, vad gott det blev! Här är min version av falafel och jag hoppas ni tycker det smakar bra.

Du behöver för 12 stycken:

300 g kikärtor

1 msk tahini

4 msk hackad persilja

2 vitlöksklyftor

Salt och peppar

Sesamfrön

Guacamolen

1 avokado

1 tomat

1 msk pesilja

1/3 hackad chili

salt och peppar

 

Gör så här:

Skölj kikärtorna noga.

Mixa kikärtorna i matbredare.

Blanda i resten av ingredienserna och mixa lite till.

Smaka av och tillsätt det som du vill ha mer utav.

Forma degen till 15 stycken bollar.

Rulla i sesamfrön (eller ha utan).

Stek i kokosolja eller vanlig olja, ca 4 minuter per sida.

Passa på att göra guacamolen under tiden. Blanda allt i en skål.

Servera med bladspenat och svarta oliver.

Kategorier Lunch, Middag, Recept, Vardagsmat

Snapshots

av Maria

DSC_1864 DSC_1869

DSC_1890Inte långt kvar tills jag kan skåla för min hemsidas födelse. En LCHF boll med Lisa var precis vad jag behövde. Vem lagar en krämig bönpastarätt till sin bror? Jo, kocken i klackar. Ta hand om er!

 

Kategorier Snapshots

Nutella, min bästa vän

av Maria

DSC_1838

DSC_1849

DSC_1848Tänk att jag kan sitta med en burk med nutella på bussen, på föreläsningen, framför fredagsfilmen utan konstigheter. Den är både nyttig och smakar så bra att den riktiga nutellan fått konkurrens. Hoppas ni smakar!

Du behöver:

1,5 dl hasselnötter (skalade)

1 msk raw kakao

3 msk agavesirap

1 msk kokosolja

½ dl madelmjölk

1 krm salt

 

Gör så här:

Under tiden lägg i alla ingredienser i en matbredare.

Mixa i ca 5-10 minuter tills det blir slät.

Häll över nutellan i en liten glasburk.

Antigen äter du nu eller så låter du den få stå i kylen ett tag.

Wow, vanliga nutellan har fått konkurrens!

 

Sida 73 av 175