Arkiv för February 2013

- Sida 1 av 1

Vem har hållit det bästa kongresstalet?

av Daniel Swedin
fsf
Vem fan vare som snacka? Foto: Peter Dietrich/Scanpix

Palme, Carlsson eller Sahlin? Juholt? Erlander? Per Albin, kanske?

Nu börjar det bli dags att utse det det bästa kongresstal som en socialdemokratisk partiordförande hållit. Redaktionen har redan nominerat sina favoriter, men nu behöver vi er hjälp för att få in fler nomineringar.

Lämna förslag i kommentarfältet nedan, gärna med länk till källa där talet kan läsas, lyssnas eller ses.

Inför kongressen i Göteborg kommer det bli en hejdundrande slutomröstning  där vi äntligen får folkets besked i den här frågan.

Daniel Swedin

David Lindvall, 18, är yngst på S-kongressen

av Anders Lindberg

– Jag tycker vi borde fokusera mer på lärande och mindre på resultat i skolan. Det verkar som vi glömt att man ska lära för livet, säger David Lindvall, 18 år från Gotland och S-kongressens yngsta ombud.

Till vardags går han samhällsvetenskaplig linje på Richard Steffengymnasiet i Visby och är ordförande i SSU på Gotland. Eftersom Gotlands partidistrikt är minst och bara har tre ombud till partikongressen är det en verklig bedrift att som 18-åring lyckats bli vald. Den socialdemokratiska kongressen väljs direkt och alla medlemmar har rösträtt.

– Jag tror jag tar med mig andra erfarenheter till kongressen. De flesta är ju en annan ålderskategori, om man säger så, säger han.

Den viktigaste frågan på kongressen är utbildning och David Lindvall vill ändra utbildningspolitiken och ha ett bredare perspektiv på lärande. Skolans uppgift är större än att bara sätta betyg.

Ett annat område är jämlikhet. Särskilt viktigt är delad föräldraförsäkring och kvotering av bolagsstyrelser. Men jämlikhet är bredare än jämställdhet, det handlar om att alla ska få chansen, oavsett kön eller bakgrund.

David Lindvall är ett av de 96 ombud som åker på sin första partikongress. Det är lite mer än var fjärde kongressombud.

Anders Lindberg

Maj-Britt Theorin på sin 19:e kongress

av Anders Lindberg

– Politik är inte bara ekonomi, det är också moral, säger Maj-Britt Theorin, 80 år fyllda och det äldsta ombudet på socialdemokraternas partikongress 3-7 april i Göteborg.

Maj-Britt Theorin, Stockholm åker på sin 19:e partikongress. Hon har varit med och valt fem partiordföranden; Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson, Mona Sahlin och Håkan Juholt. I Göteborg kommer hon att välja en sjätte, Stefan Löfven som än så länge bara är vald av partistyrelsen.

I decennier har hon fungerat som ett slags utrikespolitiskt samvete för Socialdemokraterna. Eller som en irriterade blåslampa på partiledningen, beroende vem man frågar.

Hennes starkaste kongressminne är från partikongressen 1969.

– Det var när Olof Palme valdes, Palme var utan tvekan den bästa partiordförande vi haft. Han var både internationalist och demokratisk socialiast och inte rädd att säga det, säger hon.

Inför kongressen i Göteborg är det särskilt två frågor hon vill lyfta fram.

Det ena är fredsfrågorna. Bland annat vill hon stoppa vapenexporten till Saudiarabien.

– Vi kan inte å ena sidan kräva demokrati och å den andra bygga upp diktaturer, säger hon.

Den andra frågan är vinster i välfärden där hon tycker Stefan Löfvens linje är alldeles för svag. Där förväntar hon sig en rejäl debatt på kongressen.

Och gammal är trots allt äldst. Bäva månde Löfven.

Anders Lindberg

Välkommen till vår kongressblogg!

av Karin Pettersson

I början av april samlas det socialdemokratiska partiet till kongress i Göteborg.

350 ombud från hela landet samlas i Svenska Mässan för att besluta om Socialdemokraternas politik. Och här kommer riktlinjerna inför valet att dras upp.

Det handlar om jobb, det handlar om välfärden, det handlar om miljön, det handlar om Sveriges plats. Det handlar om en helt annat också.
Aftonbladets ledarredaktion kommer, förstås, vara på plats under hela kongressen. Vi kommer särskilt att bevaka de frågor vi brinner för.

Bevakningen – våra texter – hittar ni precis som vanligt på sidan två i papperstidningen eller på aftonbladet.se/ledare.

I dag drar vi dessutom i gång vår särskilda kongressblogg. Här kommer vi nörda ner oss, ge fördjupningar och begripliggöra skeenden som ofta framstår som helt obegripliga.

Kort sagt: vi kommer att öppna upp det socialdemokratiska partiet och den socialdemokratiska partikongressen. Vad betyder högersosse och vänstersosse, egentligen? Varför tycker hon och han si och så om den och den frågan? Hur gick det till när den ena frågan blev officiell politik och den andra blev nedröstad?

Sådant ska vi försöka svara på.

Nu börjar vår kongressbevakning.

Välkomna!

Sida 1 av 1
anders kongresstips dagens lista Göran Persson kongress kongresstal kultur magdalena andersson Maj-Britt Theorin Mona Sahlin musik Olof Palme ombud Röda fanor socialdemokraterna Stefan Löfven underhållning video Vinst i välfärden vu ålder